Ugrás a tartalomra

Benyovszky – a szabadság szerelmese

2022.10.06
12:20
2022.10.06
17:10
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták este az Újvidéki Színház nagyszabású zenés produkcióját, a Benyovszky – a szabadság szerelmese című musicalt, ami Jókai Mór művei alapján íródott. A nézők megismerhették a híres Benyovszky Móric életét és kalandjait.

Benyovszky Móric főnemes, katona és híres utazó volt, akihez rengeteg legenda és valós történetek is fűződnek. A szerepet az Újvidéki Színház színésze, Kőrösi István játszotta el, aki nagy szerelmese a musicaleknek. Szerinte rengeteg előkészülettel és munkával járt megismerni Benyovszky személyiségét, jellemét, azt a szabadság érzetet, amiért olyan sokat küzdött a híres utazó.

Kőrösi István, színész:
Sokat dolgoztam rajta, sokat gyűrtem, sokat olvastam utána. Sokat dolgoztam Margittal, hogy ez valójában ne egy idealizált valaki legyen, hanem egy hús-vér ember, akinek veszteségei vannak, győzelmei is. Hogy ne egy romantikus alakot teremtsünk meg, hanem egy létező embert.

A sokszínű és varázslatos zene Nagy Tibor Magnus zeneszerzőnek köszönhető. A darabot munkássága ékkövének tekinti: Ékköve azért mert megvalósíthattam azt a zenei elképzelésemet, hogy egy 60 tagú szimfonikus zenekarral, rockegyüttessel megerősítve, a honvéd férfikar és női kar énekeseivel egy grandiózus megszólalású művet hozzunk létre.

A darabban a szabadság többféle motívuma is megjelenik. Valós rabság, kamcsatkai orosz hadifogolyként, valamint az állandó haza keresése és a hovatartozás kérdése. Ezeket az érzelmeket és lelkiállapotokat a zene segítségével pedig még jobban lehetett közvetíteni.

Garajszki Margit, rendező:
Számomra nagyon inspiratív Benyovszky Móric élete, mert azt gondolom, hogy minden körülmény között megtalálta azt, hogy hogyan tud tovább menni, alkalmazkodni ahhoz ami éppen volt. Próbálta megtalálni a személyes szabadságot illetve segíteni másokat abban, hogy szabadságukat kivívják és megélhessék.

A musical azt mutatja, hogy érdemes büszkének lenni egy olyan emberre, aki 4 kontinens tapasztalataival és tetteivel tulajdonképpen messze túlnőtt a saját korán - tette hozzá G. Németh György, a darab producere: Benyovszky Móricot sokan tekintik, sok európai és sok Európán kívüli nép, nemzetek tekintik sajátjának, mégis szabadon azt mondjuk, hogy egy olyan kelet-európai hős, akinek az üzenete a balkáni vidékre is sugárzik. És mostantól kezdődően ez a remek társulat, az Újvidéki Színház társulata viszi ezt az üzenetet tovább a határon túli magyar lakta területeken, Európába, Közép-Európába és természetesen az Egyesült Államokba és más országokba is.

A zenés előadásban huszonnégy színész és színésznövendék lépett színpadra, szerbiai és magyarországi művészek egyaránt. A koprodukciós partner a Magyar-madagaszkári Emléktársaság-Benyovszky Móric Emlékére volt. Az előadást Magyarország kormánya támogatta.

Benyovszky Móric
Újvidéki Színház

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.