Ugrás a tartalomra

Budapesten a Kárpát-medence művészei

2021.11.16
22:50
Forrás
Pannon RTV
November 15-e a magyar szórvány napja. A Magyarság Háza által szervezett kétnapos rendezvényen Budapesten több népzenei és néptáncegyüttes előadását és muravidéki hímzéskiállítást lehetett megtekinteni.

A megnyitón Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is köszöntőt mondott. A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik - fogalmazott. Hozzátette, óvodákat, iskolákat hoztak létre annak érdekében, hogy a szülők magyar iskolába írathassák gyermeküket, ezzel segítve őket nemzeti identitásuk megtartásában. A fogyás és az asszimiláció elleni harc pozitív példájaként a vajdasági Maradékot is említette.

A Nemzeti Táncszínház aulájában a Pusztinai Hagyományőrző csoport különleges énekét hallhatta a közönség. Nyisztor Ilona népdalénekes elmondta, hogy a Magyarországtól több száz kilométerre fekvő Moldvában miként tudják megőrizni a magyar nyelvet, hagyományokat.

Itt lehetett megtekinteni a muravidéki hímzéskiállítást is, ahol háromfajta technikát és színkombinációt tudtunk közelebbről szemügyre venni. Ezekről és az ottani magyarságról beszéltünk részletesebben Soós Mihállyal, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet igazgatójával.

A fellépők között volt a magyarkanizsai Tiszta Néptánc együttes is, akik a Juhász zenekar kíséretében tartották meg bemutatójukat. Vezetőjük Tóth Ágnes szerint a támogatások jelentős növekedése ellenére sem könnyű hagyományápolással foglalkozni.

A Magyarság Háza idén 7. alkalommal ünnepli a magyar szórvány napját és rendezi az ehhez tartozó kétnapos rendezvényt - mondta el Csibi Krisztina, igazgató. Arról is beszélt hogy miként tudnak hozzájárulni és segíteni a szórványban élő művészeknek, hagyományőrzőknek.

A magyar Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává.

magyar szórvány napja
Budapest

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.