Ugrás a tartalomra

A budapesti Grencsó Kollektíva vendégszerepelt Temerinben

2019.07.19
12:30
2019.07.19
16:48
Forrás
Pannon RTV
Közben az Illés-nap kapcsán is programokkal készültek.

A budapesti Grencsó Kollektíva zenekar koncertezett tegnap este a temerini Tájházban. A jazz zenészek a TAKT egyesület szervezésében léptek fel a dél-bácskai településen. Temerin a napokban ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik meg fogadalmi ünnepéről, Illés napjáról.

A temerini TAKT egyesület évek óta színes programokkal járul hozzá az Illés-nap megünnepléséhez. Idén egy kiállítást szerveztek, amelynek keretében Varga Zoltán helyi fényképész képeit mutatták be, aki hosszú ideje folyamatosan dokumentálja a dél-bácskai településen lévő épületeket és történéseket. „Próbálom a mindennapokat bemutatni, olyan szempontból, hogy nagyon sok szép dolog, épület, tárgy mellett elmegyünk, amelyeket észre sem veszünk. Ezeket szeretném megragadni más módon, és felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a régi értékeket igyekezzünk megőrizni.”

A TAKT szervezésében a helyiek a free jazzt játszó budapesti Grencsó Kollektíva zenekar fellépését is élvezhették. A zenekarban a muzslyai származású Miklós Szilveszter is játszik. „Az elmúlt időszakban általában teljesen szabad, rögtönzött muzsikát művelünk. Ez a mai est annyiban különbözik, hogy itt több Szabados György kompozíció fog elhangzani, mivel múlt hétvégén töltötte volna be 80. életévét Szabados György zongoraművész, zeneszerző.”

A jelenleg négytagú budapesti zenekart Grencsó István, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja alapította. „A koncepció egy közös, kollektív, improvizatív zenei szövet létrehozása, az adott pillanatban megszólaló és megszülető zene közös megteremtése.”

Ádám István, szervező: „Próbálunk igényes zenét adni a közönségnek. Temerinben mindig volt egy réteg, amely szerette az igényes zenét, úgy a népzenét, a világzenét, mint a dzsesszt.”

Az est folyamán hagyományosan okleveleket adtak át a TAKT egyesület azon tagjainak, akik tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárultak a temerini magyar közösség művészeti életének fenntartásához. Idén a TAKT egyesület két alapító tagját, Kurcinák Ferencet és Nagy Imrét részesítették elismerésben.

Grencsó Kollektíva
Grencsó István
Miklós Szilveszter
Varga Zoltán
kiállítás
koncert
Temerin
tájház
TAKT
TAKT egyesület
Illés-nap
fotó
Jazz
Szabados György
improvizáció
dzsessz
Kurcinák Ferenc
Nagy Imre

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.