Ugrás a tartalomra

Családi programok Szabadkán - Színház, múzeum, játszóház, fesztivál

2023.05.16
21:10
2023.11.18
14:17
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan végre beköszönt a nyár, a szünidő, az utazások, a nyaralások ideje. A szabadidőnket azonban akár rövidebb programokkal is kitölthetjük.

Szétnéztünk Szabadkán, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy egy család kikapcsolódhasson, milyen programok várnak elsőként a kisebbekre. A teljesség igénye nélkül bemutattunk néhányat a Közügyekben.

Június 20-án véget ér a tanítás a vajdasági általános- és középiskolások számára és kezdetét veszi a várva várt szünidő. A nyári szünetre biztosan sokaknak van már programjuk. Vajon mivel lehet eltölteni a hétvégéket vagy éppen a hétköznapokat?

Ha programot keresünk gyermekeinknek vagy az egész család számára, érdemes szétnézni a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ kínálatai között. Az intézmény főként a néphagyományokra fekteti a hangsúlyt, családi programjaik mindig ünnepekhez kötődőek és igen népszerűek. A Népkör épületében működik az Aranykapu Játszóház is, de alkalmanként a város központjába is kiköltöznek. Legközelebbi családi programjaik a pünkösd köré épülnek. Némely programhoz előzetes bejelentkezés szükséges, ezt a szabadkai Népkör MMK telefonszámán, vagy e-mailben tehetik meg.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is sokszínű tartalommal készül. Május 18-án például egy újabb magyar filmet vetítenek. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként a Guerilla című filmet nézhetik meg 19 órától. A Csütörtök esték elnevezésű program keretében pedig május 25-én Csibi Krisztinával, a Magyarság Háza igazgatójával beszélgetnek. De a kisebbek számára is mindig van programjuk. Szerveztek táncházat, táborokat, de még tánciskola is működik az intézményen belül.

A Szabadkai Városi Múzeum is látogatható. A belépőjegy egyelőre még 150 dinár. Ha a családok a szabadkai Városháza kilátójába szeretnének felmenni, vagy a dísztermet megnézni, azoknak is a Szabadkai Városi Múzeumban kell jelentkezniük és jegyet váltaniuk. A Múzeumok éjszakája ugyan elmaradt és nem is szervezik már meg idén, az intézményben szívesen látják a családokat. Június 10-e a szecesszió világnapja, ebből az alkalomból pedig rendszeresen családi programokat is szerveznek.

De mehetünk színházba is. Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház és a Szabadkai Népszínház várja a színházkedvelő felnőtteket. Persze a kicsik is művelődhetnek.

A Szabadkai Gyermekszínház már az egészen kicsiknek is készül előadásokkal, ugyanis az intézményen belül működik a Pelenkás Színház is, amelynek előadásai szombatonként 17 órától látogathatóak. A belépőjegyek ára 250 dinár. A legfiatalabb nézőjük mindössze két hónapos volt.

És moziba is lehet menni. Mozifilmeket Szabadkán az Eurocinema épületében nézhetünk 300 dinárért. A palicsi Abbázia moziban szerdán, 17-én 20 órától a Galaxis őrzői 3. részét nézhetik meg az érdeklődők 3D-ben, 400 dinárét.

Emellett számos fesztivált is rendeznek a városban, illetve Palicson. Ahol kicsik és nagyok egyaránt találhatnak saját érdeklődésüknek megfelelő tartalmat. A hétvégén, május 19-e és 21-e között például érdemes kilátogatni a Folk Music Festre.

Ha ezeknél szabadabb programokra vágyunk, akkor játszóházba is mehetünk, ugyanis nemcsak gyermekzsúrok megtartására van itt lehetőség, a hétköznapokban is elmehetünk a gyerekekkel, aki pedig a csendet szereti inkább, elviheti családját horgászni, grillezni a Szabadka közeli tavak egyikére, vagy csak egyszerűen sétálhat a természetben.

Szabadka
család
programok
színház
múzeum
játszóház
fesztivál
Népkör
Szabadkai Városi Múzeum
Gyermekszínház
Népszínház
Kosztolányi Dezső Színház
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.