Ugrás a tartalomra

Családias hangulat és magas szakmaiság a zentai MadT táborban

2023.07.12
15:21
2023.07.12
16:26
Forrás
Pannon RTV
Fiataloknak és felnőtteknek szóló színjátszótábort tartanak Zentán. A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenötödik Tábora múlt csütörtökön kezdődött és egy héten át tart.

A 20 résztvevő négy csoportba osztva dolgozott a MadT táborban: volt, aki a rendezés, volt, aki a dramaturgia és a színházelmélet, és volt, aki a színjátszás rejtelmeit sajátította el.

Lengyel Emma, Zenta: „Dévai Zoltán színművészeti csoportjában vagyok. Jeleneteket rakunk össze, nonverbálisakat, tehát nem a szöveget játsszuk, hanem alapból színészkedünk."

Tomić Teodor, Topolya: „Először is, kaptunk egy novellát, amiből mindenkinek színpadi adaptációt kellett írnia, majd főként műelemzéssel foglalkoztunk. Most fejeztük be tegnap például a Sirály elemzését, és ma kezdjük A tavasz ébredését."

Kókai Anna, Temerin: „Van egy dramaturg csoport is, és velük közösen szövegeket alkottunk. A novellákat még adaptáltuk kicsi etűdökre, és ezeket fogjuk bemutatni, szóval ezeken dolgozunk egész héten."

A csoportokat elismert vajdasági színházi szakemberek vezették.

Mészáros Gábor, színész: „Ezt a görög drámát, illetve nagy monológokat választottam inkább, sajátítsák el úgy, hogy szinte lehozni a hétköznapi beszédre. Mit jelent nekik mostanában, mit jelent egyáltalán nekik, a gyerekeknek mostanában az Antigoné? Mit tudnak róla?"

A résztvevők jó része visszajáró táborozó. Mindannyian azt emelték ki, milyen családias a légkör, mennyire együtt lélegzik a csapat.

Virág Kiss Anita, munkatárs, VMMI: „Nagyon jó az idei évben, hogy a rendezői és a dramaturgiai csoport nagyon szorosan együttműködik, együtt dolgozik. Külön-külön feladataik is vannak, de segítik is a dramaturgok a rendezők munkáját."

A MadT tábor az MNT kiemelt jelentőségű ifjúsági rendezvénye, amelyet idén szerveztek meg 15. alkalommal Zentán.

MadT
Mészáros Gábor
diákszínjátszás

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.