Ugrás a tartalomra

Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok...

2018.10.13
14:59
2024.03.19
08:42
A tizedik évfordulóját ünneplő oromhegyesi népzenei találkozóra szombat délután 12 csoport érkezett, többek között Zentáról, Magyarkanizsáról és a magyarországi Zákányszékről.

Citeraszótól és népdaltól volt hangos a Faluház Oromhegyesen. A tizedik jubileumát ünneplő népzenei találkozóra 12 csoport érkezett. A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület tagjai ezúttal katonadalokkal készültek.

Bilicki Anna, tag, Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, Zenta: „Még a mai napig is tudunk új élményeket szerezni, tanulni egymástól. Átadni, amit mi csinálunk, de másoknak új, és átvesszük, amit mások csinálnak. Gondolom, minden csoportnak ez a célja, a hagyományaink megőrzése, ápolása és bemutatása.”

A Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok népzenei találkozóra a kórusok minden évben a tájegységekre jellemző népdalcsokrokkal készülnek - mondták a szervezők. Koncz Lázár, elnök, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Oromhegyes: „A népdalokat, őseink hagyatékát próbáljuk ápolni és továbbadni a következő generációnak. Ez a népzenei találkozó is azt a célt szolgálja, hogy bemutassuk, mit tudunk, melyek a vidékére jellemző népdalok. Igyekszünk mindig helyi népdalokat előadni.”

Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. A fellépőket Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője köszöntötte: „Oromhegyesen nagy hagyománya van a találkozóknak. A Gazdag Ág az egyik legrégebbi Kárpát-medencei jelentőségű nagy rendezvényünk. A mostani pedig, ha tizedik alkalommal megrendezésre kerül, akkor a hagyomány már ott van a tizedik alkalomban.”

A találkozó mindamellett, hogy összekovácsolja a közösséget, a népzenei hagyományok művelésének is teret enged - hangzott el az eseményen.

Oromhegyes
népzenei találkozó
Csillagok
csillagok
szépen ragyogjatok
Magyar Összefogás
Hajnal Jenő

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.