Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dallal a barátságért Kispiacon

2018-10-27
19:49
2018-10-27
20:04
Forrás
Pannon RTV
12 csoport vett részt a kispiaci 12. Dallal a barátságért elnevezésű népzenei találkozón. Csaknem 180 népdalkedvelő érkezett a Jókai Mór ME által szervezett rendezvényre a Művelődési Házba.

Kispiac testvértelepüléséről, a magyarországi Nagymágocsról is érkeztek vendégek a nemzetközi népzenei találkozóra. Zalai katonadalokkal és sárpilisi nótacsokorral készülte. Már 20 éve szoros kapcsolatot ápolnak a Jókai Mór Művelődési Egyesülettel. Dóci Jusztina, vezető, Nefelejts Népdalkör, Nagymágocs, Magyarország: „Úgy is mondhatnám, hogy a testvértelepülési kapcsolatot mi népzenészek és ez a csodálatos magyar népdal alkotta, ezek az alkotóelemei, és mi úgy érezzük, hogy míg magyar emberek laknak a határon innen és túl, ez a két település testvér marad.”

A művelődési egyesületek a község szinte minden településéről, valamint a magyarországi Nagymágocs mellett, Földeákról és Forráskútról érkeztek, hogy egymás társaságában előadják az általuk előkészített népdalcsokrokat. Sárkány Dóra, elnök, Jókai Mór Művelődési Egyesület, Kispiac: „Minden évben legalább egy dalcsokorral készülnek az énekcsoportok, van amikor akár kettővel is, és minden csoport más tájegységnek a dalait énekli, amik nagyon sokszor vagy dallamban, vagy szövegben változnak, van hogy ugyanarra a dallamra teljesen más szöveget énekelnek, vagy fordítva, és nagyon sok mindent lehet egymástól tanulni.”

Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás lista jelöltjei is. Sutus Áron, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon fontos, hogy egymásnak is megmutatkozzanak, az is nagyon érdekes, és azt is nagyon fontos végighallgatni, hogy mindig más összeállítással mutatkoznak be. Tehát nem mindenhova ugyanazt viszik el az együttesek vagy szólisták, és ez is biztos egy jó kis kihívás az együttesvezetőknek és a csoport számára is. Itt már megmutatkozik, hogy a következő év Durindójára mivel készülnek.”

A rendezvény támogatója Magyarkanizsa önkormányzata, valamint a tartományi művelődési titkárság volt.

Kispiac
Dallal a barátságért
népzenei találkozó
Nemzeti tanácsi választások 2018
Magyar Összefogás
Sutus Áron

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.