Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dallal a barátságért Kispiacon

2018-10-27
19:49
2018-10-27
20:04
Forrás
Pannon RTV
12 csoport vett részt a kispiaci 12. Dallal a barátságért elnevezésű népzenei találkozón. Csaknem 180 népdalkedvelő érkezett a Jókai Mór ME által szervezett rendezvényre a Művelődési Házba.

Kispiac testvértelepüléséről, a magyarországi Nagymágocsról is érkeztek vendégek a nemzetközi népzenei találkozóra. Zalai katonadalokkal és sárpilisi nótacsokorral készülte. Már 20 éve szoros kapcsolatot ápolnak a Jókai Mór Művelődési Egyesülettel. Dóci Jusztina, vezető, Nefelejts Népdalkör, Nagymágocs, Magyarország: „Úgy is mondhatnám, hogy a testvértelepülési kapcsolatot mi népzenészek és ez a csodálatos magyar népdal alkotta, ezek az alkotóelemei, és mi úgy érezzük, hogy míg magyar emberek laknak a határon innen és túl, ez a két település testvér marad.”

A művelődési egyesületek a község szinte minden településéről, valamint a magyarországi Nagymágocs mellett, Földeákról és Forráskútról érkeztek, hogy egymás társaságában előadják az általuk előkészített népdalcsokrokat. Sárkány Dóra, elnök, Jókai Mór Művelődési Egyesület, Kispiac: „Minden évben legalább egy dalcsokorral készülnek az énekcsoportok, van amikor akár kettővel is, és minden csoport más tájegységnek a dalait énekli, amik nagyon sokszor vagy dallamban, vagy szövegben változnak, van hogy ugyanarra a dallamra teljesen más szöveget énekelnek, vagy fordítva, és nagyon sok mindent lehet egymástól tanulni.”

Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás lista jelöltjei is. Sutus Áron, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon fontos, hogy egymásnak is megmutatkozzanak, az is nagyon érdekes, és azt is nagyon fontos végighallgatni, hogy mindig más összeállítással mutatkoznak be. Tehát nem mindenhova ugyanazt viszik el az együttesek vagy szólisták, és ez is biztos egy jó kis kihívás az együttesvezetőknek és a csoport számára is. Itt már megmutatkozik, hogy a következő év Durindójára mivel készülnek.”

A rendezvény támogatója Magyarkanizsa önkormányzata, valamint a tartományi művelődési titkárság volt.

Kispiac
Dallal a barátságért
népzenei találkozó
Nemzeti tanácsi választások 2018
Magyar Összefogás
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.