Ugrás a tartalomra

Daloltak a dalárdások Kúlán

2021.11.28
18:51
2021.11.30
15:22
Forrás
Pannon RTV
125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Bartók Béla és Kodály Zoltán művei is felcsendültek a kúlai Szent György római katolikus templomban. Vendel Barbara számára az egyetem mellett valódi feltöltődés a kórusban énekelni: „Igazából én mindig is szerettem a zenét, kiskorom óta már nagymamám, aki a karnagy, vitt magával és mindig is szerettem volna az ő kórusának a tagja lenni, mert tudom, hogy a neve egész Vajdaság szerte ismert, és nagyon jól vezette a kórusokat.”

Volt idő, amikor 120 tagja is volt a Bartók Béla Dalárdának. Számuk azonban az évek alatt folyamatosan csökkent, jelenleg mindössze több mint egy tucat tagot számlál - meséli Regécz László: „Ennyien vagyunk, azt elmondták, hogy lesz, mint lesz. Szeretnénk folytatni valamilyen úton módon, hogy ha csak lehet ne szakadjon meg ez a tradíció, ha már létezik, akkor legyen folyamatos.”

A Dalárda évfordulója egyben Kúla ünnepe is, az éneknek pedig fontos szerepe van. Ahogyan a mondás tartja, aki énekel, az duplán imádkozik, emelte ki Miocs József, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója, aki egyébként Kúláról származik: „Akármilyen válságos és nehéz idők is voltak, ez az énekkar nagyon erős volt, nagyon szépen működött, nagyon szép műsora volt, és ezzel a műsorral, programmal több felé, nemcsak itt Vajdaság területén, hanem a környező országokban is felléptek.”

A településen mindig nagy hagyománya volt az éneklésnek - mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere. 125 évvel ezelőtt jött létre a Kúlai Iparos Dalárda, ami az évek során kúlai Bartók Béla énekkarrá alakult.

Szent Györg templom
Szent György katolikus templom
Szent György római katolikus templom
Bartók Béla Dalárda
Kúla

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.