Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Daloltak a dalárdások Kúlán

2021.11.28
18:51
2021.11.30
15:22
Forrás
Pannon RTV
125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Bartók Béla és Kodály Zoltán művei is felcsendültek a kúlai Szent György római katolikus templomban. Vendel Barbara számára az egyetem mellett valódi feltöltődés a kórusban énekelni: „Igazából én mindig is szerettem a zenét, kiskorom óta már nagymamám, aki a karnagy, vitt magával és mindig is szerettem volna az ő kórusának a tagja lenni, mert tudom, hogy a neve egész Vajdaság szerte ismert, és nagyon jól vezette a kórusokat.”

Pannon RTV

Volt idő, amikor 120 tagja is volt a Bartók Béla Dalárdának. Számuk azonban az évek alatt folyamatosan csökkent, jelenleg mindössze több mint egy tucat tagot számlál - meséli Regécz László: „Ennyien vagyunk, azt elmondták, hogy lesz, mint lesz. Szeretnénk folytatni valamilyen úton módon, hogy ha csak lehet ne szakadjon meg ez a tradíció, ha már létezik, akkor legyen folyamatos.”

Pannon RTV

A Dalárda évfordulója egyben Kúla ünnepe is, az éneknek pedig fontos szerepe van. Ahogyan a mondás tartja, aki énekel, az duplán imádkozik, emelte ki Miocs József, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója, aki egyébként Kúláról származik: „Akármilyen válságos és nehéz idők is voltak, ez az énekkar nagyon erős volt, nagyon szépen működött, nagyon szép műsora volt, és ezzel a műsorral, programmal több felé, nemcsak itt Vajdaság területén, hanem a környező országokban is felléptek.”

Pannon RTV

A településen mindig nagy hagyománya volt az éneklésnek - mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere. 125 évvel ezelőtt jött létre a Kúlai Iparos Dalárda, ami az évek során kúlai Bartók Béla énekkarrá alakult.

Szent Györg templom
Szent György katolikus templom
Szent György római katolikus templom
Bartók Béla Dalárda
Kúla

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.