Ugrás a tartalomra

Délmezopotámia a Szabadkai Népszínházban

2022.03.21
15:00
2022.03.21
19:21
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Fekete Ádám első kőszínházi rendezését, a Délmezopotámiát.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának harmadik bemutatója egy kalandjáték, abszurd történet, ami a szerző saját önreflexiója. Ádám nemcsak rendezte az előadást, de a darabot is ő írta.

A Délmezopotámia egy abszurd játék, amely a testképtudatot, annak zavarát, a nyelvi gátakról, az apahiány kérdéskörét járja körül sok humorral. Gyakorlatilag a szerző az előadásban a saját életét és traumáit vetíti ki.

Fekete Ádám: „Van benne ars poetica, mindenképpen autobiografikus, mert az én személyes életemből, az én mozgássérültségemből adódó különös testtudat és a többi test közötti érzett idegenségből jön. Pont ez volt a lényeg, hogy ide hozzam Szabadkára, ami egy határváros, ami egy nagyon különös légkörű hely.”

Baráth Attila Fekete Ádám alteregóját játssza.

„Ami az én karakteremet illeti, az gyakorlatilag Ádámnak a megtalálása bennem. Végül is ez az ő sorsát teszi egy metaforisztikus környezetbe. Úgy kellett őt megfognom, hogy azért mégse ő legyen, ha én játszom, akkor mégis belőlem épül a dolog, úgyhogy a közös nevezőt kellett megtalálni.”

Molnár Anna, díszlettervező egy egész cicavilágot álmodott színpadra.

„Nekem ez a macska úgy jött, hogy gondolkodtam, hogy Délmezopotámia, mi ez? Eszembe jutott, hogy a Tigris és az Eufrátesz között van, és felhívtam az Ádámot, hogy nem kellene egy tigris?”

Tigris nem, de cica kellett. Elég sok. A rendező és Molnár Anna díszlettervező is most dolgozott először Magyarországon kívül.

Szabadkai Népszínház
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.