Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: kitartásunkhoz erőt ad nemzetünk nagyjainak emlékezete

2024.03.14
21:37
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat tisztelni, ápolni, mindezt kitartóan óvni. Nekünk ez a mindennapjainkat kitöltő küzdelem és büszkeség kettőssége - mondta dr. Pásztor Bálint Királyhalmon a Petőfi-szobor ünnepélyes avatása alkalmával.

Az eseményen Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár is részt vett. Beszédében elmondta: március 15-e egy olyan történelmi időpont, amely összefogja a magyarokat, bárhol is éljünk a nagyvilágban.

A Petőfi Sándor-mellszobrot a költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Mozdulj Petőfi rendezvénysorozat keretein belül emelték. Tavaly már három vajdasági településen, Kishegyesen, Kúlán és Törökfaluban is avattak Petőfi-szobrot, melyek Szilágyi László, újvidéki szobrász munkái. A királyhalmi ünnepségen az emlékév méltó lezárásaként Lantos Györgyike Sára, magyarországi szobrász művét leplezték le. Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár beszédében kiemelte, ez az alkotás nem csak Petőfit jelképezi, hanem a magyarság egész történelmét.

„Petőfi Sándor magában szimbolizálja azt is, hogy a magyarság igazából nem is származás kérdése. A magyarság vállalás kérdése. Petőfi Sándor édesapja elmagyarosodott, valószínűleg szerb családból származik, Petrovics István. Édesanyja Hrúz Mária, aki szlovák nemzetiségű. Ahogy a visszaemlékezésekből tudjuk nagyon nehezen beszélt magyarul, mégis Petőfi Sándor nyugodtan mondhatjuk 2024-ig az egyik legnagyobb magyar költő, aki saját egyéni sorsában is szimbolizálta, nemcsak a 48-asoknak a történetét, hanem az egész magyarságnak a történetét.”

Az államtitkár hozzátette, 2024-ben is Petőfi az a hívószó, aki mindannyiunkat összeköt.

Dr. Pásztor Bálint ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nyugalmat és jó életkörülményeket érdemel a magyar közösség Királyhalmon is. Ezek az alapvető feltételek ahhoz, hogy létezni, dolgozni, családot alapítani lehessen. Hogy a gyermekeinket biztonságban tudjuk, hogy tanulhassanak, megéljék értékeiket és később ők maguk is értékeket teremthessenek. Békességet és fejlődést érdemel ez a közösség, a VMSZ ezt tűzte ki célul - mondta a párt elnöke.

„Fejlesztjük az infrastruktúrát, élhető feltételeket biztosítunk, hogy jó legyen itthon lenni, jó legyen hazajönni, jó legyen a szülőföldön magyarnak lenni. Értékeinkre szeretettel gondolni, ápolni, gyarapítani, továbbadni. Az anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat tisztelni, ápolni, mindezt kitartóan óvni. Nekünk ez a mindennapjainkat kitöltő küzdelem és büszkeség kettőssége. Hogy honnan van erőnk a folytonos küzdelemhez? Onnan, hogy együtt vagyunk. A közös célért összefogunk. Együtt jobbak, hangosabbak és meggyőzőbbek vagyunk. A vajdasági magyar közösség tenni akarása, vállalkozókedve bizonyít, nagyon eredményesen.”

Kitartásunkhoz erőt ad nemzetünk nagyjainak emlékezete, március 15-e tisztelete, a márciusi ifjak bátorsága, és az ország összefogása a nemzeti célokért és eszmékért - fejtette ki gondolatait dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint
Potápi Árpád János
Petőfi 200
Királyhalom

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.