Ugrás a tartalomra

Dunatáji beszélgetések a zenéről

2022.02.23
10:53
2022.02.23
16:36
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a Dunatáji beszélgetések rendezvénysorozat Zomborban. Az est vendégei Székely I. István zongoraművész, a Liszt Ferenc Különleges Tehetségképző Iskola alapítója, valamint Zsiga Pál hegedűművész, a Szabadkai Filharmónia igazgatója voltak.

Az eseményen nem csak a két művészt ismerhette meg a közönség hanem, olyan témákat boncolgattak, mint a zene fontossága az életben.

Megtelt a zombori Magyar Polgári Kaszinó épülete. Ezúttal az est főszereplője a zombori születésű Székely I. István zongoraművész volt, aki jelenleg Spanyolországban él.

„A szülővárosomba mindig nagyon szívesen jövök haza, itt tudok feltöltődni, kipihenni magam igazán. Mindig ide jövünk haza. Minden ember életében nagyon fontos ez, hogyha valaki külföldön él. Én mindig nagyon szívesen jövök haza Zomborba.”

Az érdeklődők nem csak Székely I. István életét és munkásságát ismerhették meg, ugyanis a zongoraművész elhozta egy régi barátját, Zsiga Pált, a Szabadkai Filharmónia igazgatóját.

A szervezők fő célja az eseménnyel, hogy olyan kulturális és közéleti személyiségeket mutassanak be, akik valamilyen szempontból kötődnek Nyugat-Bácskához, illetve kiemelkedő szerepet töltenek be a vajdasági magyar közösség életében.

Móger Tímea szervező elmondta, ezek a beszélgetős estek eredetileg a zombori Berta Ferenc Zsebszínház által valósultak meg, így nagy hagyománya van az eseménynek.

„Ezek a zombori beszélgetés-sorozatok eredetileg a zombori Berta Ferenc zsebszínház által valósultak meg és Találkozások volt a rendezvény neve. Mindennek a kitalálója kivonult a közéletből, Fekete J. József, és akkor megszűntek ezek az alkalmak. Viszont úgy éreztük, a városnak és a nyugat-bácskaiaknak van ilyen jellegű igényük, hogy időnként találkozzunk, összejöjjünk.”

A beszélgetést időnként zenéléssel váltotta fel a két művész. Az elmúlt időszakban egy tangóestet adtak elő Vajdaság több településén. Ebből hallhatott részleteket a közönség.

Dunatáji beszélgetések
Zombor
Magyar Polgári Kaszinó
zene
Móger Tímea
Székely István

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.