Ugrás a tartalomra

Egyszer volt, hol nem volt...

2021.10.03
13:53
2021.10.03
17:38
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki Módszertani Központ idén másodszorra hirdette meg az amatőr mesemondó versenyét, négy kategóriában: óvodások, alsó-, és felsőtagozatos általános iskolások, valamint felnőtt mesemondók számára.

A pályázatra huszonhat videó érkezett. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb tizenhárom mesemondó részt vehetett ma a gálán, melyet az Európa Kollégiumban tartottak.

A gyerekek népmesével, vagy a kortárs műmese-irodalom meséjével jelentkezhettek az Újvidéki Módszertani Központ második mesemondó versenyére. Fajka Viola A ló, és a szamár meséjét mondta el, amit anyukája tanított meg neki.

Fajka Viola, résztvevő, Felsőhegy:
„- Jézus át akart menni a vízen, de nem tudott átmenni, és ott volt egy, nézett arra, nézett amarra, és látta, hogy van egy ló meg egy szamár, és megkérte a lovat, hogy vigye át a vízen, de ő nem akarta, mert éhes volt, és akkor odafordult a szamárhoz, hogy ő vigye át a vízen, és ő átvitte jó szívvel, és megáldotta Jézus, hogy a szemétdombon is jóllakjon.
- És hogy tanultátok anyukáddal ezt a mesét, azt el tudod mesélni?
- Úgy, hogy anya olvasta, én meg ismételtem utána.”

Viola testvére, Flórián már egyedül is szokott meséket olvasni. Az egyik kedvenc meséjét hallottuk tőle arról, hogy hogyan csalta meg a szegény ember az ördögöt.

Fajka Flórián, résztvevő, Felsőhegy: „Arról szólt, hogy a szegény ember nem tudott elég kenyeret adni télire az embereknek, és akkor elment lopni, és találkozott az ördöggel, az ördöggel elmentek a disznóhoz, mert az ördög tudott, kivezették, és mikor elhajtották akkor úgy csalta meg a szegény ember az ördögöt, hogy azt mondta neki, hogy az összes disznót, amit ő kivesz meg van kunkorodva a farka, és végül amikor szétválasztották csak egy beteg disznó eresztette le.”

A zsűri minden fellépő produkcióját véleményezte, azok videóit, akik nem tudtak élőben jelen lenni pedig levetítették.

A háromtagú zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, rengeteg jó felvétel érkezett hozzájuk.

Sirmer Zoltán, zsűritag: „Nyilván minden kategóriánál mást nézünk, én személy szerint mivel színész vagyok, én inkább az előadásmódra figyelek, hogy mennyire játszik a mesével, mennyire játszik a hangjával, a gesztusaival, az arcával, úgyhogy én ezek alapján döntöm el, de az a baj, hogy náluk nem is kell igazából dönteni, mert ők még igazából most tanulják, igazából ez is már nagy lépés, hogy egyáltalán van bátorságuk kilépni az emberek elé, megtanulni a szöveget, és igazából már ez egy nagy dicséret.”

A mesemondó versenyt idén másodszor tartották meg, de szeretnék hagyománnyá tenni, és jövőre ismét megszervezni, amennyiben ezt az anyagi támogatások lehetővé teszik.

Horváth Kocsis Erika, az újvidéki Módszertani Központ irodavezetője: „A gyerekeknek videófelvételt kellett készíteni a produkciójukról, és ezt beküldeni a módszertani címére, a zsűri ezeket a felvételeket értékelte, és a mai gáladélelőttre a legjobb felvételeket, illetve szereplőket hívtuk meg. A lényeg, hogy a mese továbbra éljen úgy a gyermekek, mind a felnőttek szívében.”

A mesemondó versenyt Újvidék Városa támogatta.

Módszertani Központ
mese
mesemondás
mesemondó verseny

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.