Ugrás a tartalomra

Elhunyt Kóbor János

2021.12.06
15:55
2021.12.06
20:22
Forrás
Pannon RTV
Az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas frontembere, énekese 78 éves volt. Rajongók milliói szerették Magyarországon és világszerte.

Az együttes tagjai Facebook bejegyzésükben úgy fogalmaznak: felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.

Kóbor János egyébként még november 9-én került kórházba koronavírus-fertőzéssel.

A magyar könnyűzenei élet meghatározó alakját hétfőn érte a halál. Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, a műszaki egyetemen építészmérnök diplomát szerzett. Az 1962-ben alakult Omega együttes énekese, frontembere volt. Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány.

Kóbor János régi vágya 2014-ben teljesült be, amikor az Omega a rendszerváltás 25. évfordulójának tiszteletére a Hősök terén adhatott ingyen koncertet a német Scorpions társaságában, Klaus Meinével százezres tömeg előtt énekelte a Wind of Change című dalt.

Kóbor János 1987-ben Liszt-díjat kapott, 1998-ban a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével tüntették ki. 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott. Ugyanabban az évben Budapest díszpolgára lett, és megkapta az orosz Ortodox Érdemrend Nagykeresztjét. Az Omega Magyarországon és külföldön több mint 15 millió lemezt adott el, Magyarországon először ők kaptak gyémántlemezt ötmillió eladott album után.

Szabadkán utoljára 2012. május 4-én koncertezett, az együttes már aznap délután megérkezett. Közügyek című műsorunknak adott interjút, a jövőbeni terveikről.

„A jövőt egyelőre nagyon közeli jövőnek kell mondanunk, hát még ez az év is éppen csak elkezdődött ezzel a koncertsorozattal, ami szerintem várakozásunk felett nagy sikerrel és látogatottsággal zajlik, ennek május végén gyakorlatilag vége van, hát a nyarat elsősorban az őszi koncertekre való felkészülés, igazán nagy születésnapi bulik lesznek.”

Aznap este többezres tömeg előtt lépett fel az akkor ötvenéves Omega. Vajdaság szinte minden településéről érkeztek rajongók. A főtéren fergeteges volt a hangulat, az ingyenes koncertet fiatalok és idősek egyaránt élvezték. Kóbor János énekes szinte eufóriába röpítette a tömeget. Ezt bizonyítják az akkori felvételek és az akkori nyilatkozatok is.

„- Én őket 35 éve, még a Sportcsarnokban láttam. És nagy öröm, hogy itt vannak. Nagyon szeretem őket.
- Nagyon tetszik, én most vagyok először Omega-koncerten, mert ifin elszalasztottam, nem rossz.
- Visszaidézi az ifjúságunkat.
- Nem voltunk még Omega-koncerten és akkor a kicsit is elhoztuk, hogy hallgassa. Ötven év, az ötven év zene.
- Nagyon örülök, mert már régen láttam őket. Egyszer voltam, még a Sportcsarnokban, nem szabadkai vagyok, de voltam egy pár éve a Sportcsarnokban, nem tudom, mikor volt.”

2020 novemberében jelent meg tizennyolc dallal az Omega Testamentum című lemeze, egy héttel Benkő László és Mihály Tamás halála után. Kóbor János akkor azt mondta, a lemez megjelenésének időpontját már jó ideje kitűzték, de Laci és Misi halála mindannyiukat sokkolta és megfontolásra késztette. A koronavírus szörnyű dolog, de most időt ad nekünk gondolkodni, mi legyen az Omegával - fogalmazott akkor Kóbor János.

A zenész 2021 novemberében kórházba került koronavírus-fertőzéssel, majd ezt követően átszállították a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára. Betegsége alatt családja kérésére csak kevés információt osztottak meg állapotáról. Halálhíre december 6-án, az Omega hivatalos közösségi oldalán jelent meg.

Omega együttes
Kóbor János
in memoriam

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.