Ugrás a tartalomra

Elhunyt Vrábel János

2019.05.23
22:35
Forrás
Szabad Magyar Szó
Hatvanhat éves korában elhunyt Vrábel János, nyugalmazott rajztanár, méhész, Magyar Életfa Díjjal és Népművészet Mestere elismeréssel kitüntetett népzenész és hangszerkészítő mester.

Vrábel János 1953. december 20-án született, s az általános iskolát Csókán, a középiskolát Adán és Kanizsán fejezte be, majd az Újvidéki Pedagógiai Főiskolán képzőművészeti szakon szerzett diplomát. Néptánc és képzőművészeti táborokat szervezett. A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület alapítója és szervezője volt 1970 és 1995 között. Élete során archaikus magyar népi hangszereket (koboz, tekerő, duda, citera, dob), valamint szobrokat, térplasztikákat, emlékkereszteket és játékokat készített. 2002-ben különdíjat kapott a szegedi kézműves szakkiállításon. 2012-től a nemzeti kisebbségek kultúrájához való hozzájárulások miatt kiemelt, népszerű nevén „nemzeti nyugdíjban” részesült.

Vrábel János
meghalt

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.