Ugrás a tartalomra

Elindult a Nézők Iskolája képzés az Újvidéki Színházban

2023.12.06
21:45
2023.12.07
16:46
Forrás
Pannon RTV
A kurzus két hónapig tart, és heti egy alkalommal lesznek foglalkozások, amelyeken a résztvevők különböző előadások során betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé.

A jelentkezők izgatottan várták a képzés kezdetét. Brasnyó Albert egyetemi mestermunkáját az Újvidéki Színházról készíti, ezért is tartja fontosnak, hogy jobban megismerkedjen a színház rejtelmeivel.

Brasnyó Albert, résztvevő, Szenttamás: „Azt várom el, hogy egyfajta jobb átláthatóságot és belátást nyújtsanak a színházi élménybe, hogy jobban tudjuk megkülönböztetni egymástól a különböző szerkezeti elemeit egy előadásnak, valamint mindazt a szakmát, ami hozzájárul ahhoz, hogy egy előadás jól kialakuljon. Ezen keresztül megtanulnám jobban értékelni a dolgokat.”

A programra 61 érdeklődő jelentkezett. A nézők szakemberek segítségével járhatják körbe a színházi elemeket.

Lénárd Róbert, rendező: „Minden szerdán körbefogunk járni egy-egy témát, vagy egy-egy elemét a színház készítésének. Tehát jövő héten szerdán már Urbán Andrással lehet találkozni. Ő fog beszélni arról, mi a rendezés, hogyan kell ezt civil szemmel elképzelni. Majd jön kosztümtervező, díszlettervező, színházi zeneszerző, két eminens színészünk, Elor Emina és Mészáros Árpád, akik szintén részt vesznek a programban. Góli Kornélia is itt lesz, aki a dramaturgiáról fog beszélni.”

A Nézők Iskolájának ötletgazdája Ljubica Ristovski, aki először 2011-ben indította el a képzést Szabadkán.

Ljubica Ristovski, szervező, nézők iskolája: „A színházi közönséggel, amikor beszélgetünk, és megkérdezzük, milyen volt az előadás, akkor azt mondhatják, hogy tetszett vagy nem tetszett nekik, de amikor megkérdezzük, miért, nem mindig tudják megmagyarázni. Ezért találtam ki ezt az iskolát, hogy egyszerűen megtanítsam a közönséget, hogyan nézzék az előadás összes elemét, hogy saját ítéletet hozzanak az előadásról, hogyan is kell azt megrendezni.”

A képzés befejeztével a nézőknek olyan színházi előadást kell majd végignézniük, amit korábban még nem láttak. Ezután ki kell majd elemezniük azt, és végül egy elismerő oklevelet kapnak.

Nézők Iskolája
Újvidéki Színház
kurzus
képzés
program
Lénárd Róbert
Ljubica Ristovski

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.