Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az ötödik Synergy fesztivál az Újvidéki Színházban

2022.12.16
08:07
2022.12.16
16:06
Forrás
Pannon RTV
Ez az Európa kulturális fővárosa programjának egyik központi eseménye. A Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválja idén december 15–19. között zajlik Újvidéken.

Az ötnapos nyelvi és etnikai kisebbségek színházának találkozóján öt európai színház mutatkozik be. A fellépők Bukarestből, Gyergyószentmiklósról, Belgrádból, Budapestről, illetve Zágrábból érkeznek.

A fesztivált a Vajdasági Színházi Múzeum szervezésében megrendezett “A vajdasági kisebbségek színházainak alkotásai" című kiállítás nyitotta meg.

A fesztivál idén is humanitárius jellegű, azaz a jegyek nem kerülnek eladásra, hanem a látogatók adomány formájában segíthetik az újvidéki Biztonságos Házat.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: „Az idei, ötödik fesztivál a nőt, a nőket helyezi a vizsgálódás középpontjába. Különösképpen azt a nőt, aki különböző diszkriminációt, az elnyomásnak a különböző formáit kell, hogy elszenvedje, akár a társadalomban, akár a családban. Tehát a nő. Az öt produkcióból három igazából a női sorsról beszél, a női sorsról, mint az anyának a sorsáról, a nő sorsról, mint a szerető sorsáról és természetesen a nő sorsáról, mint feleség sorsáról.”

Synergy Fesztivál
Újvidéki Színház
Venczel Valentin

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.