Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Élő hagyományok

2018.12.17
10:44
2018.12.17
18:02
Forrás
Pannon RTV
Élő hagyományok címmel tartottak karácsonyi műsort a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. Idén Bácskertes élő hagyományát és szokásait, étkeit mutatta be Silling Léda néprajzkutató.

A műsort a település karácsonyi dalai színesítették, amit az egyesület népdalköre mutatott be citerakísérettel. Az előadást a hímző szakosztály kiállítása előzte meg. Advent harmadik vasárnapján Dezső Péter ferences atya készítette fel a jelenlévőket karácsony ünnepére, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékezünk.

Silling Léda, néprajzkutató: „Ha a karácsonyi ünnepkört nézzük nagyon sok olyan szokás élően megmaradt ebben a faluban és épp ez a különleges benne, hogy amióta a falut telepítették az ezerhétszázötvenes évek óta, abból az időszakból nincsenek adataim ugyan, de amióta tudjuk ezek a szokások élnek. Ilyen például a karácsonyi ünnepkörben a rorátéra járás, ez a hajnali misére járás. Szállást keres a szent család, szent család járás vagy a karácsonyi kántálás, ami karácsony köszöntésének egy formája.”

Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.
15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.