Ugrás a tartalomra

Elrajtolt a Múzeumok hete rendezvénysorozat Szabadkán

2023.05.15
15:40
2023.05.15
19:14
Forrás
Pannon RTV
A közönséget érdekes előadásokkal, tárlatokkal várják az idén 75. születésnapját ünneplő intézménybe.

Zsinórban nyolcadik alkalommal szervezik meg a Múzeumok hete rendezvénysorozatot, amely idén mesekönyv-bemutatóval kezdődött, majd a 19. században Szabadkán megfordult festőkről szóló előadással folytatódott.

Ninkov Kovačev Olga bemutatója után a művészettörténész festményről festményre körbevezette az érdeklődőket a tárlaton.

„Kovásznai Kovács István utazó festőnek a polgármesterekről készült festményei itt ki vannak állítva nálunk, tehát a szabadkai polgármesterekről. Ennek a történetét adtam elő. Ezeket a képeket Mamuzsich Lázár, Szabadka polgármestere rendelte 1899-ben és az ő arcképét is megfestette Kovásznai Kovács István. Valamint most ki van állítva a zentai Városi Múzeumból kölcsönzött Kovásznai Kovács István festmény, ahol a Tisza-parton egy hajóra zsákokat vivő munkásokat látunk.”

Az előttünk álló héten egyebek mellett a historizmus kori szabadkai nyomdákról, divatkarikatúrákról, valamint a szabadkai Szent Teréz székesegyház építéstörténetéről hallhatnak előadást az érdeklődők. Csütörtökön a Múzeumok Világnapján pedig bemutatják a Museion évkönyv 20. számát, amely azért is fontos, mert a Szabadkai Városi Múzeum idén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját.

Mihájlovity Anikó, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Idén szeretnénk megnyitni a néprajzi állandó tárlatunkat is. Így szinte teljesen kiegészítve az állandó tárlatoknak a valóságát, hiszen nagyon sokáig nem volt állandó tárlata a Szabadkai Városi Múzeumnak. Valójában 2008-tól egészen 2019-ig csak egy állandó tárlat valósult meg, méghozzá 2014-ben a Vajdasági magyar képtár. Utána pedig a természettudományi tárlatunk készült el, majd nemrégiben a régészeti állandó tárlat A múlt rétegei címmel, amelyben egyébként szerdán délben lesz tárlatvezetés.”

Érdekes tárlatokkal, előadásokkal, programokkal várják a nyár folyamán is az érdeklődőket, ismertette Mihájlovity Anikó, az intézmény igazgatója.

Múzeumok hete
Szabadka
Ninkov Kovačev Olga
Szabadkai Városi Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.