Ugrás a tartalomra

The End - Elmúlásról többet a Kosztolányiban

2018.03.05
08:38
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
The End a címe a Kosztolányi Dezső Színház bemutatójának, amelyet vasárnap este láthattak Szabadkán. Az előadás az elmúlás különböző aspektusaival foglalkozik.

Andrej Boka ötödik színházi rendezésének témája az elmúlás. A rendező úgy látja, hogy az egészség, a fiatalság, a haladás, a fogyasztás és az élvezet világában a halál tabutéma, viszont a vele való szembesülést senki sem kerülheti el.

Az alkotók szerint fontos az előadás erős iróniája, hiszen a halál ténye annyira drámai, hogy innen már a tragédia műfajában nem lehet mélyebbre menni. Andrej Boka, rendező: „A halál magában nagyon szomorú, de minden más körülötte, vagy ahogyan az emberek megélik, az tragikomikus. És az emberek igénye és kíváncsisága arra vonatkozóan, hogy megtudják mi van utána, van -e valami a halál után, valóban ironikus és tragikomikus.”

Vlado Grbić, a Szabadkai Népszínház szerb társulatának színésze vendégként volt jelen a produkcióban. Andrejjal már több filmben is dolgoztak együtt, most viszont először kellett magyarul monológot mondania. „Ismételtem ébren és álmomban, amíg ettem, futottam vagy amíg másik előadásokat játszottam, úgyhogy most, amikor láttam, hogy működik, azt hiszem, egy kicsit lazítok majd.”

A halál inspiratív téma, ami kreatív gondolkodásra késztet, és ez egy olyan dolog, amivel mindenkinek szembesülnie kell egyszer, és mindenki gondol róla valamit. Béres Márta, színész: „Nekem nincs bajom a halállal, néha csodálkozom is azon, hogy mennyire nincs bajom vele, lehet, hogy azért, mert még soha nem gondoltam bele igazán, vagy tényleg jó. Nem tudom eldönteni.”

Az előadást legközelebb március hatodikán viszik színpadra.

The End
Kosztolányi Dezső Színház
Szabadka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.