Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Énekeltek és citeráztak a táborozók Ludason

2019-07-20
10:17
2019-07-20
17:38
Forrás
Pannon RTV
Népi ének és citera, ez a Ludasi Népzenei Tábor fő profilja. Emellett a gyerekeknek játékra, fürdőzésre, csónakázásra is futotta idejéből a közeli tóban.

15 oktató foglalkozott azzal az 54 fiatallal, akik Vajdaság minden szegletéből érkeztek az öt napos tartalmas foglalkozásokra.

A gálaműsor előtt minden gyerek izgult egy kicsit, hiszen a legnehezebb bizonyítani a hozzátartozóknak. A szabadkai Kolozsi Anna elmondta, azért izgul, mert néha bakizik.

Sokan nem itt találkoznak először a népzenével. Otthon ki-ki a maga művelődési egyesületében ismerkedik a népművészettel. A Ludasi Népzenei Táborban az ének és citeramuzsikálás fortélyaival ismerkedhettek meg alaposabban a gyerekek. Az adai Bartus Mia sok új dallal a perselyében tér haza: „Mi egy kicsit nagyobb csoportban voltunk és a Cickom-Cickomot, az Érik a szőlőt, a Hinta-palintát és még jó sok dalt tanultuk meg.”

Három ének- és három citeracsoportban folyt a munka. Az oktatókra volt bízva, hogy ki melyik tájegység dalaival ismerteti meg tanítványait. Az énekeseket Lepár Krisztina, Sőregi Anna, és Szabó Annamária tanította, a citerásokkal pedig Török Orsolya, Mihok Attila és Kelemen Zsolt foglalkozott.

Fábián Mónika, szervező, Ludasi Népzenei Tábor: „Esténként voltak nyitott koncertjeink. Hétfőn a Csörgő citerazenekar muzsikált nekünk és tartottak utána táncházat. Kedden Magyarországról a Danubia tamburazenekar érkezett hozzánk, szerdán pedig a szabadkai Duhaj banda tartott egy kis népzenei koncertet és táncházat.”

A harmadik sátortábor zárónapjára gálakoncertet tartottak a táborozók a közönségnek. Itt bemutatták mindazt, amit az öt nap alatt megtanultak.

Ludas
Ludasi Népzenei Tábor
népdal
citera
Fábián Mónika

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.