Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Énekeltek és citeráztak a táborozók Ludason

2019-07-20
10:17
2019-07-20
17:38
Forrás
Pannon RTV
Népi ének és citera, ez a Ludasi Népzenei Tábor fő profilja. Emellett a gyerekeknek játékra, fürdőzésre, csónakázásra is futotta idejéből a közeli tóban.

15 oktató foglalkozott azzal az 54 fiatallal, akik Vajdaság minden szegletéből érkeztek az öt napos tartalmas foglalkozásokra.

A gálaműsor előtt minden gyerek izgult egy kicsit, hiszen a legnehezebb bizonyítani a hozzátartozóknak. A szabadkai Kolozsi Anna elmondta, azért izgul, mert néha bakizik.

Sokan nem itt találkoznak először a népzenével. Otthon ki-ki a maga művelődési egyesületében ismerkedik a népművészettel. A Ludasi Népzenei Táborban az ének és citeramuzsikálás fortélyaival ismerkedhettek meg alaposabban a gyerekek. Az adai Bartus Mia sok új dallal a perselyében tér haza: „Mi egy kicsit nagyobb csoportban voltunk és a Cickom-Cickomot, az Érik a szőlőt, a Hinta-palintát és még jó sok dalt tanultuk meg.”

Három ének- és három citeracsoportban folyt a munka. Az oktatókra volt bízva, hogy ki melyik tájegység dalaival ismerteti meg tanítványait. Az énekeseket Lepár Krisztina, Sőregi Anna, és Szabó Annamária tanította, a citerásokkal pedig Török Orsolya, Mihok Attila és Kelemen Zsolt foglalkozott.

Fábián Mónika, szervező, Ludasi Népzenei Tábor: „Esténként voltak nyitott koncertjeink. Hétfőn a Csörgő citerazenekar muzsikált nekünk és tartottak utána táncházat. Kedden Magyarországról a Danubia tamburazenekar érkezett hozzánk, szerdán pedig a szabadkai Duhaj banda tartott egy kis népzenei koncertet és táncházat.”

A harmadik sátortábor zárónapjára gálakoncertet tartottak a táborozók a közönségnek. Itt bemutatták mindazt, amit az öt nap alatt megtanultak.

Ludas
Ludasi Népzenei Tábor
népdal
citera
Fábián Mónika

Most

18:42, Frissítve: 18:49

Szalonnavásárt tartottak Ferenchalmon

Az eseményen húsfeldolgozással foglalkozó magánszemélyek és vállalatok állították ki portékájukat. A bírálóbizottság 300 szalonnaminta közül választotta ki a legjobbat.
15:37, Frissítve: 15:42

5 nap alatt 25 ezer bírság

Egyelőre így áll a hétfőn kezdődött fokozott közúti ellenőrzési akció Szerbiában. A szabálysértések java részét gyorshajtás, ittas vezetés és a biztonsági öv használatának elmulasztása tette ki.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.