Ugrás a tartalomra

Erdély újranemesítői, illetve az Arisztokraták honfoglalása

2022.11.24
21:51
2022.11.25
16:56
Forrás
Pannon RTV
Csinta Samu Erdély újranemesítői, illetve az Arisztokraták honfoglalása című kötetei kerültek bemutatásra Szabadkán, a VM4K-ban.

Az erdélyi újságíró, szerző könyvei tíz erdélyi főnemesi család sorsát követik nyomon a román kommunizmus utáni időszakban.

Csinta Samuval Agárdi Gábor, a Pannónia Alapítvány igazgatóhelyettese beszélgetett az erdélyi arisztokrácia történetéről.

Csinta Samu, szerző: „Itt vannak ezek az emberek, akik hajdanán közösségek élén álltak. Aztán a történelem viharában a szélrózsa minden irányába szétszóródtak, és mégis, ahogy lehetett, a 90-es évek derekától ugyanazon parancsszavaknak engedelmeskedve elindultak, mint egy hadoszlop egyazon cél irányába. Elsősorban erre voltam kíváncsi, hogy melyek voltak ezek a parancsszavak, ezek a közös értékek, amelyek ezeket a különböző társadalmi rendszerekben, anyagi körülmények között nevelkedett embereket gyakorlatilag teljes életmódváltásra késztették.”

VM4K
Agárdi Gábor
Csinta Samu
Erdély újranemesítői
Arisztokraták honfoglalása

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.