Ugrás a tartalomra

Ernyőszervezetek és intézmények találkozója a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2013.01.19
18:27
Megtartották Zentán a kárpát-medencei művelődési ernyőszervezetek és intézmények hagyományos találkozóját a Magyar Kultúra Napja alkalmából
Megtartották Zentán a kárpát-medencei művelődési ernyőszervezetek és intézmények hagyományos találkozóját a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A tanácskozáson többek között szlovákiai, erdélyi, vajdasági, szlovéniai és macedón magyar szervezetek, illetve a magyar kormány képviselői is részt vettek. A megbeszéléseken egyeztették közös terveiket, valamint értékelték a magyar művelődés eredményeit és lehetőségeit. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U-gO9A5FlUg A magyar ernyőszervezetek és kulturális intézmények minden év kezdetén összeülnek, hogy egyeztessék céljaikat és lehetőségeiket. A magyar kultúra napjához kapcsolódó találkozón rendkívül fontos, hogy megismerjék egymás helyzetét - mondta Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézmény igazgatója. „Minden régiónak, minden intézménynek és ernyőszervezetnek megvan a maga sajátos specifikussága és saját közössége is kicsit más-más, de az ami közös lehet, azt kell összefognunk.” Beke Márton, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője kiemelte, az egyeztetés legfontosabb része a tapasztalat-átadás. „Egymás tapasztalatainak és jó gyakorlatainak a megismerése és a közös gondolkodás lehet az, amely előrelendíthet egy határon túl együttműködő magyar kulturális intézmények együttműködésének a sikerét.” Helyi szinteken a magyar vonatkozású kulturális javak átadásának erősítésére van szükség - mondja Bárdos Gyula, Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség elnöke. „A művelődési intézeteken keresztül lehet azt a konkrét szakmai munkát folytatni, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kulturális örökséget át tudjuk adni a következő nemzedéknek.” A találkozón a macedóniai magyarok is képviseltették magukat. Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke elmondta, hogy a magyar intézmények a magyar kultúra más nemzetek felé való közvetítésében is szerepet játszhatnak. „A macedón közönségnek volt lehetősége megismerni nagyon színvonalas magyar vonatkozású eseményeket. Például volt Vasarely-kiállításunk, volt Szabó István filmhetünk, volt égetett zománc kiállítás.” A találkozón több elképzelés is született arra, hogy közös erővel szervezzék meg a már meglévő, és a még tervezett rendezvényeket. Ilyenek például a művészeti- és irodalmi karavánok, vagy a különféle művelődési képzések. A partnerség és a lelkesedés nem gond, inkább a pénzhiány jelent akadályt - mondták a résztvevők.

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.