Ugrás a tartalomra

Erőt Kölcsönzők címmel nyílt kiállítás a zentai Alkotóházban

2018.08.08
10:36
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Művésztelep szervezésében megvalósuló kiállításon az Erőt Kölcsönző csoport tagjainak alkotásai mellett fiatal képzőművészek munkáit is megtekinthetik az érdeklődők.

A Zentai Művésztelepen belül 1969-ben alakult meg az Erőt Kölcsönző csoport, amelyben többek között olyan képzőművészek működtek együtt, mint a tavaly elhunyt Benes József, Ács József, Csernik Attila, valamint Maurits Ferenc, akinek a munkáit a mostani kiállításon is megtekinthetik a látogatók. Maurits Ferenc, képzőművész: „A lényegi alap itt van a kezemben: Böndör Pál kötete. Ezek a munkák egy nagy sorozat darabjai. Ebben a könyvben néhány jelent meg.”

A hat kiállító képzőművész alkotásai között fiatal tehetségek képei is helyet kaptak. Tóth Klaudia, képzőművész: „Ezek a munkák igazából a záróvizsgámra készültek. Női formákat próbáltam ábrázolni. Kihangsúlyoztam a kék színt, ami a kedvenceim közé tartozik. Egy kis ellentétet akartam ezzel ábrázolni. A hideg színt és a női formák kontrasztját próbáltam meg ábrázolni, összhangba hozni.”

A kiállított alkotások egy része a 2017-es Zentai Művésztelepen készült - jelezte Szarka Mándity Krisztina, a Zentai Művésztelep egyik szervezője: „Az Erőt Kölcsönző csoport alkotásai mellett vannak még régebbi alkotások. Benes Józsefnek egy 1960-as és egy 1969-es műve. Illetve van még egy közös kép, ami azért nagyon fontos, mert az Erőt Kölcsönző csoportnak egyik fontos vezérelve volt, hogy közösen hozzanak létre egy egységes alkotást.”

A kiállítás augusztus folyamán tekinthető meg a zentai Alkotóházban.

Zenta
alkotóház
kiállítás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.