Ugrás a tartalomra

Európai filmek színes választéka Palicson

2023.07.18
16:31
2023.07.18
19:37
Forrás
Pannon RTV
Javában tart az idei Palicsi Filmfesztivál. A fesztivál versenyprogramja a palicsi nyári színpadon naponta két versenyfilmmel is várja a nézőket.

A versenyprogram hétfői második vetítése a Vörös égbolt című német alkotás volt. A történet egy hétvégi házban játszódik a Balti-tenger partján, ahol négy barátot egy ellenőrizetlen erdőtűz vesz körül. Egy esetlegesen katasztrofális helyzet összehozza őket egészen addig a pillanatig, amikor a szerelem, a vágy és a szex úrrá lesz a kapcsolatukban. Az alkotás egyik szereplője Langston Uibel a másnapi sajtótájékoztatón elmondta, élvezte, de kissé furcsának is tartotta a rendezővel, Christian Petzolddal való közös munkát. „Christian nem szereti sokszor megismételni a jeleneteket. Ahogy állítja azért, mert hisz azokban az emberekben, akiket kiválasztott a filmjéhez.”

Az idei év AFIFS, azaz a Szerbiai Filmfesztiválok Szövetségének díját két fiatal alkotó Dušan Zorić és Matija Gluščević Láttátok-e ezt az asszonyt című filmje érdemelte ki. A rendezőpáros elmondta, hogy a főiskola óta dolgoznak együtt és nem volt kérdés, hogy a filmet is együtt rendezik.

Matija Gluščević, rendező: „Alapvetően nem csak középkorú nőkről és anyákról készítettünk a filmet, hanem minden olyan emberről, akinek valahogy nem volt bátorsága, vagy nem volt szabad keresnie önmagát, majd hirtelen rájött, hogy muszáj azt megtennie.”

Az idei jubiláris filmfesztivált is számos kísérőrendezvény színesíti. A többi között az a kiállítás, amelyet a legendás színész, Mija Aleksić születésének századik évfordulója alkalmából rendeztek a szabadkai Szabadegyetemen.

Boban Stefanović, szervező: „A kiállításon a színészóriás teljes életművét igyekeztünk bemutatni. Mindenek előtt a tárlatot két évnyi kutatás előzte meg. Remélem sikerül ezáltal megmentenünk életművét a feledésbe merüléstől.”

Akik pedig magyar filmre vágynak azokat a szabadkai Eurocinema mozi várja. A fesztivál keretében az új magyar filmeket esténként 7 órakor vetítik. Kedden Tősér Ádám Blokád című drámáját mutatják be, amely Antall József, néhai magyar miniszterelnök életéről és a taxisblokád napjairól szól.

Palics
Palicsi Filmfesztivál
Nyári színpad
Eurocinema
Boban Stefanović

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.