Ugrás a tartalomra

Évadértékelőt tartott az Újvidéki Színház

2019.06.17
19:00
2019.06.17
19:25
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt évad sikerei mellett a következő évadban várható előadásokról és programokról is beszámoltak ma. A színházban a nyár folyamán a nagytermet is felújítják.

Az Újvidéki Színház nagytermét több mint 30 év után újítják fel, a munkálatokat szeptemberig szeretnék befejezni.

Az elmúlt évadban a színház ismét kimagasló sikereket könyvelhetett el magának. A Borisz Davidovics síremléke című darabjuk kiérdemelte Budapesten a Kritikusok díját, a Hasszán aga felesége című előadás pedig Szerbia legjelentősebb színházi fesztiválján, a Sterija Játékokon aratott győzelmet. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „Nemcsak jelen voltunk, hanem minőségileg is tulajdonképpen hoztuk az Újvidéki Színháznak azt a színvonalát, amelyet most már Budapesttől Szkopjeig és Ljubljanától Brassóig elvárnak tőlünk.”

A színház következő évadában Nikita Milivojević, Kokan Mladenović, Monika Dobrowlanska, Lénárd Róbert és Keresztes Attila is rendezni fog egy-egy új darabot. Emellett november közepén harmadik alkalommal tartják meg a Synergy nevű nemzetközi fesztivált, amely a kisebbségi nyelven alkotó színházakat és társulatokat vonultatja fel. Az első bemutatót októberre tervezik, Tolsztoj Anna Karenináját láthatja a közönség, a macedón Dejan Projkovszki rendezésében. Lénárd Róbert, művészeti vezető, Újvidéki Színház: „Ő egy hihetetlenül balkáni, szenvedélyes rendező. Tehát nála tényleg a legracionálisabb drámák is úgy jelennek meg, mint egy viharosan szenvedélyes előadás. Ezért is tartottuk megfelelőnek az Anna Kareninát úgy az Újvidéki Színház vezetősége, mint maga a rendező. Mindenki nagyon rácuppant erre, hogy az Anna Kareninát kell csinálni pont ez az őrült oroszsága miatt, hogy így mondjam, ami nyilván egy balkáni tükörben fog megjelenni.”

A színház jövőre folytatja jótékonysági akcióit. A saját repertoárja mellett továbbra is teret ad a különböző irányzatú, független színházi produkcióknak. Előadásaikat elviszik hazai és külföldi fesztiválokra, valamint megszervezik a Vajdasági Magyar Drámaíró versenyt.

Újvidéki Színház

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.