Ugrás a tartalomra

Farsangoltak Dél-Bánátban

2024.02.05
10:40
2024.02.05
17:11
Forrás
Pannon RTV
Hertelendyfalván már több mint 30 éve gyűlnek össze a gyerekek, hogy közösen űzzék el a telet. A különböző jelmezekbe öltözött kicsik mellett, a szülők és sok más érdeklődő is együtt vett részt a vigasságon.

A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székháza szűknek bizonyult a sok kicsi és felnőtt számára, akik együtt kívánták elűzni a telet, hogy minél előbb kitavaszodjon. Mintegy 50 gyermek mutatkozott be, miután egy kis jelképes ajándékot vehetett át. A gyerekek különböző szempontok szerint választották ki, hogy milyen öltözetet húznak magukra.

Ömböli Gabriella, Hertelendyfalva: „Kaptam ajándékba ezt a játékot, és ezért akartam leopárd lenni. Szeretem az állatokat, ezért állatorvos akarok lenni.”

Miklós Anasztázia táncosnőnek öltözött. A táncoktatáson többféle táncot tanult már meg. Ez motiválta.

A több évtized alatt nagyon népszerű lett a gyermekek számára rendezett farsangi mulatság. A idén még Versecről is érkeztek vendégek. A verseci Krizbai Laura Mini egérnek öltözött.

A több évtized alatt nagyon népszerű lett a gyermekek számára rendezett farsangi mulatság. A idén még Versecről is érkeztek vendégek. A verseci Krizbai Laura Mini egérnek öltözött.

A legkisebbeknek Ringató foglalkozást is tartottak. A szülők mellett a nagyszülők is előszeretettel hozzák el unokáikat a rendezvényre.

Forrai Magdolna, Pancsova: „Azért volt érdekes, mert én vigyázok rá minden délelőtt. Törekszek, hogy magyarul beszéljen, úgyhogy mindent kétszer mondok, szerbül is, magyarul is. A Ringatóból veszem az ihletet, azt énekelem neki, meg úgy táncolunk. Neki ez már ismerős, úgy akar játszani, mint ahogy a Ringatóban játszottunk.”

A mulatságra már több hete készültek a művelődési egyesület aktív tagjai. Vaskeba Hajnalka a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa is kivette a részét a szervezésből.

„Maga a rendezvény megszervezése, még akkor is, ha egy csapat áll mögöttünk, elég sok időbe telik. Már hetekkel ezelőtt elkezdtük a programokat szervezni. Volt Ringató foglalkozás, a különböző kézműves foglalkozásokat én magam készítettem el a gyerekek számára. Rengeteg népi játék is volt, csutkás játékok is. A gyerekeknek egyik legfontosabb rész, hogy be tudják mutatni a saját jelmezüket.”

Az összejövetel nem múlhatott el hagyományos farsangi fánk nélkül. Egy születésnapot is megünnepeltek. A hároméves Leventét jelképesen fánktortával köszöntötték fel.

farsang
Dél-Bánát
Vaskeba Hajnalka
Hertelendyfalva

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.