Ugrás a tartalomra

Felnőni a Kárpát-medencében - panelbeszélgetés a külhoni magyar irodalmi életről

2023.07.21
15:55
2023.07.21
16:53
Forrás
Pannon RTV
Felnőni a Kárpát-medencében címmel tartottak panelbeszélgetést Tusványoson. Az eseményen vajdasági, kárpátaljai és erdélyi írók, költők, szerkesztők osztották meg gondolataikat a külhoni magyar irodalmi élet alakulásáról és fennmaradásáról.

Lovas Ildikó József Attila-díjas író, szerkesztő a Vajdaságban megélt tapasztalatait osztotta meg. Arról is beszélt, hogyan látja a külhoni magyarság jövőjét, a megmaradást.

„A vajdasági magyarokban bízom. Az én számomra minden szövegem, minden mondatom arról a tapasztalatról szól, amit a vajdasági magyarok között élve élek meg, akár önéletrajzi szövegekről van szó, esetemben majdnem mindig családtörténet, vagy olyan történetek, amik Vajdasághoz kötődnek. Azt is mondtam, hogy a kicsi dolgokban hiszek. Tehát én nem széles ecsetvonásokkal dolgozom. Úgy gondolom, hogy éppen elég felfedezni és megfogalmazni az identitás, az otthonteremtés, az otthonlét vonatkozásában azt, hogy mit jelent Vajdaság."

Kárpátalján az alkotói területet jelenleg az Ukrajnában zajló háború befolyásolja. Erről Dupka György ukrajnai magyar író beszélt.

„Hálát lehet adni az internetnek, mert így legalább a szanaszét lévő, elmenekült alkotókat össze tudjuk fogni. Van egy kemény elhatározásunk, hogy nem adjuk fel. Tehát igyekszünk a háború körülményei közepette is helytállni és a magyar kultúrát, az irodalmat életben tartani. Ha takaréklángon is, de életben tartani. Reméljük, ha befejeződik a háború, akkor újrakezdhetünk."

A beszélgetésen elhangzott: a külhoni magyarok megmaradása minden érintett ember közös feladata. A Kárpát-medencei összefogás olyan erőt biztosíthat, amiből táplálkozni tud a külhoni magyarság.

irodalom
Tusnádfürdő
Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Lovas Ildikó
Dupka György

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.