Ugrás a tartalomra

Feltölt lelkileg a Háló-találkozó

2018.11.11
12:43
2018.11.11
17:30
Forrás
Pannon RTV
A hétvégén a muzslyai Emmausz kollégium adott otthont a III. Interrégiós és egyben a XVII. Délvidéki régiós Háló-találkozónak.

A háromnapos rendezvényre 24 településről mintegy százan érkeztek, határon innen és határon túlról.

A Háló három évtizede végzi a közösségépítő munkáját. Évi 20-30 nagyobb méretű rendezvényeire több ezer embert mozgat meg a Kárpát–medencében. Ezeken a találkozókon sokan régi ismerősként köszöntik egymást.

Kovács Ágnes, Fülek, Szlovákia: „Számomra megerősítő magyarságomban és hitemben ez a találkozó. Volt egy időszak, amikor krízisbe kerültem, akkor a csapatunk is kezdett széthullani. És aztán rájöttem, hogy enélkül nagyon nehéz tovább folytatni, és hogy fontos, hogy a hitet terjesszük a környékünkön is.”

A Háló rendezvénye nem csak egy találkozó, amely élményt nyújt a részvevőknek. A cél az, hogy legyen folytatása is, mert az ilyen találkozókon szerzett élményerő tovább vihető.

Szeibert András, a Háló egyik vezetője, Budapest: „Például itt Délvidéken. Itt nagyon sokan élnek szórványban, és ebben a pillanatban legalábbis egy fogyó létszámról beszélhetünk a magyarság vonatkozásában. De ezt hiszem, az egyház vonatkozásában is. És hogy gondolkodjunk már arról, hogy hogyan lehet ezt megfordítani, hogyan tudunk ennek egyáltalán esélyt adni.”

A rendezvény házigazdája a Délvidéki Háló volt. Felvidék, Magyarország és Vajdaság 24 településéről mintegy százan érkeztek.

Halmai Tibor, szervező, a Délvidéki Háló vezetője: „Szeretettel jönnek Háló-találkozóra, jól érzik magukat. És amellett, hogy jól érzik magukat – töltekeznek. Lelkileg, és ez tartja bennük a lelkesedést egy-egy ilyen találkozó után.”

Az idei Háló találkozó színhelyéül nem véletlenül választották Muzslyát és Nagybecskereket.

Schön György, a Háló vezetőségi tagja, Budapest: „A Hálónak fontos üzenete az, hogy mi el szeretnénk érni azokat a magyarokat, akik a Kárpát-medencében szórványban élnek, kisebbségben élnek. Azokat a meggyengült közösségeket is megpróbáljuk megerősíteni ezzel az üzenettel, hogy nagyon fontos egymással kapcsolatba lépni, és egymásban tartani a lelket.”

A résztvevők számos előadáson vehettek rész, megismerkedtek Nagybecskerekkel és környékével. Volt komolyzenei és népzenei hangverseny, különféle foglalkozásokat tartottak, a kézművességtől az íjászatig. A rendezvény vasárnap szentmisével zárult a 150 éves nagybecskereki székesegyházban, amelyet Német László megyéspüspök celebrált.

Muzslya
Emmausz kollégium
háló-találkozó

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.