Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felújították az első világháborús emlékművet Martonoson

2018-06-08
18:53
2018-06-08
20:34
Forrás
Pannon RTV
Felújították a martonosi temetőben lévő első világháborús emlékművet, amely annak a 189 helyi lakosnak állít emléket, akik a világháborúban hunytak el. Az ünnepélyes átadásra ma délután került sor.

Az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére, az eredeti emlékművet még 1917-ben állították Martonoson, ez került most restaurálásra. Forró Lajos, alelnök, Délvidék Kutató Központ: „A felújítást úgy végeztük, hogy minél több eredeti dolog maradjon meg, tehát a keresztet sem cseréltük, ezt 1975-ben cserélték ki, ezt felújítottuk és meghagytuk, magát a Krisztust újrafestettük, az eredeti egyébként 1917-ből való, maga a korpusz.”

Az ünnepélyes átadón részt vett Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad veszni hagyni az ilyen jelentőségteljes emlékeket. Kakas Béla, elnök, Csongrád Megyei Közgyűlés: „A legfontosabb, hogy nem tehetjük meg, hogy elfelejtjük, nem tehetjük meg, hogy nem emlékezünk, a gyermekeinknek át kell adni hitelesen a történelmet, tudni kell róla valóban, hogy hány millió ember veszett el az első világháborúban.”

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke is méltán emlékezett a világháborúban elesett katonákra. „Nagyon fontos, hogy az emlékeket őrizzük, őrizzük az áldozatoknak, a hősöknek az emlékeit, őrizzük, és megemlékezzünk róluk. Ez az emlékmű erről szól, és nagyon örülök annak, hogy sikerült felújítani Magyarország Kormánya forrásainak köszönhetően.”

A beszédek után koszorúzásra került a sor, majd Savelin Zoltán plébános felszentelte az emlékművet.

Martonos

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.