Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felújították az első világháborús emlékművet Martonoson

2018-06-08
18:53
2018-06-08
20:34
Forrás
Pannon RTV
Felújították a martonosi temetőben lévő első világháborús emlékművet, amely annak a 189 helyi lakosnak állít emléket, akik a világháborúban hunytak el. Az ünnepélyes átadásra ma délután került sor.

Az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére, az eredeti emlékművet még 1917-ben állították Martonoson, ez került most restaurálásra. Forró Lajos, alelnök, Délvidék Kutató Központ: „A felújítást úgy végeztük, hogy minél több eredeti dolog maradjon meg, tehát a keresztet sem cseréltük, ezt 1975-ben cserélték ki, ezt felújítottuk és meghagytuk, magát a Krisztust újrafestettük, az eredeti egyébként 1917-ből való, maga a korpusz.”

Az ünnepélyes átadón részt vett Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad veszni hagyni az ilyen jelentőségteljes emlékeket. Kakas Béla, elnök, Csongrád Megyei Közgyűlés: „A legfontosabb, hogy nem tehetjük meg, hogy elfelejtjük, nem tehetjük meg, hogy nem emlékezünk, a gyermekeinknek át kell adni hitelesen a történelmet, tudni kell róla valóban, hogy hány millió ember veszett el az első világháborúban.”

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke is méltán emlékezett a világháborúban elesett katonákra. „Nagyon fontos, hogy az emlékeket őrizzük, őrizzük az áldozatoknak, a hősöknek az emlékeit, őrizzük, és megemlékezzünk róluk. Ez az emlékmű erről szól, és nagyon örülök annak, hogy sikerült felújítani Magyarország Kormánya forrásainak köszönhetően.”

A beszédek után koszorúzásra került a sor, majd Savelin Zoltán plébános felszentelte az emlékművet.

Martonos

Most

12:32, Frissítve: 12:52

A formát öltött ihletek a falon

Carpe diem címmel nyílt meg Sofija Simić képkiállítása a szabadkai Magyar Médiaház földszinti tanácstermében. A festményeket egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők az Ago Mamužić utca 11-ben.
10:47, Frissítve: 11:08

Szeretem a nagyszüleimet

A topolyai Családfa elnevezésű civil szervezet képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet, melynek célja, hogy kiemeljük a nagyszülők fontos szerepét a családban.

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.