Ugrás a tartalomra

Fiatal képzőművészek alkotnak a Hevér-tanyán

2022.07.29
21:03
Forrás
Pannon RTV
Távol a civilizáció zajától, a természetes környezet segít a művészeknek megtalálni a belső hangjukat és inspirálóan hathat.

Húsz fiatal képzőművész jött össze immár 42-ik alkalommal a Temerini Alkotóműhelyben és Képzőművészeti Táborban a helyi Hevér-tanyán. Tíz nap alatt különféle technikákkal dolgoznak a természet lágy ölén.

Subotić Barbarát a társaság és a kísérletezés lehetősége vonzotta vissza az alkotótáborba. „Én festészetre járok, az a fő, amivel én foglalkozok, de itt viszont más vizekre evezek, tehát igyekszem mást is kipróbálni, mint hogy csak simán fessek, úgy hogy itt fonállal dolgoztam, ahogy tavaly is. Nagyon tetszett, ahogy sikerült a mű, ezért idén is úgy gondoltam, hogy megint megpróbálkozok a fonállal.”

A tanyán adottak az eszközök és a közösség támogatása is, hangsúlyozta Zalányi Csaba, aki Erdélyből érkezett, és először vesz részt a táborban. „Nem nagyon jártam még művésztelepeken, egy olyan helyen, ahol sok különböző művész nagyon sok különböző háttérrel és a világ több pontjáról idetalál. Úgy érzem, hogy nagyon sok új gondolatot ébreszt ez bennem, és úgy érzem, hogy én is sokat tudok adni számukra. Nagyon sok új élménnyel gazdagodtam.”

A tábornak minden évben van egy központi témája, amit közösen körüljárnak, megbeszélnek. A téma egységesíti az elkészült alkotásokat, viszont a forma szempontjából teljes a szabadság. Mindenki úgy közelit hozzá, ahogy akar - mutatott rá Varga Valentin, a TAKT művészeti vezetője. „Próbálunk minden évben olyan témát találni, ami nem feltétlenül napi aktualitás, hanem egy univerzális fogalom, amit több szempontból meg lehet közelíteni. A rétegek kötődik a képzőművészethez is, egyáltalán ha anyagban gondolkodunk, festményben, szoborban, digitális munkákban megjelennek a rétegek, de ugyanígy érvényes ez a jelentésrétegekre is, ami szintén köthető a művészethez, és rengeteg módon meg lehet fogni, meg lehet közelíteni.”

A táborban készült alkotásokból ősszel kiállítást szerveznek Temerinben, a TAKT Alkotóház galériájában, majd jövő tavasszal Topolyán is.

képzőművészet
Temerini Alkotóműhelyben és Képzőművészeti Tábor
Varga Valentin

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.