Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Föltámadott a tenger - magyar filmdráma a VM4K-ban

2023.02.23
20:58
2023.02.23
21:05
Forrás
Pannon RTV
A film az 1848-49-es forradalom eseményeit dolgozza fel.

A Föltámadott a tenger című 1953-ban bemutatott színes magyar filmdráma első részét vetítették ma este a VM4K Klubhelyiségében. Az alkotás Nádasdy Kálmán, Ranódy László és Szemes Mihály rendezői hármas munkája.

A film története 1848 márciusában indul a Kiskunság egyik kis falujában. Márton bácsi az istállóban beszél és olvas a köré gyűlt parasztoknak a szabadságról, a hazáról és Táncsics Mihályról. Hajdu Gyurka is meghallja őket. A következő jelenetben már március 14-én vagyunk Pesten, a Pilvax-kávéházban. A márciusi ifjak a 12 pontot fogalmazzák, Petőfi a Nemzeti dalt írja. A parasztok sorra állnak be a honvédseregbe, Hajdu Gyurka is otthagyja faluját, s beáll honvédnek. Novemberben Kossuth pozsonyi szállása a film következő helyszíne, ide érkezik Bem József tábornok, akit Kossuth a magyar sereg fővezérévé nevez ki. Bem Erdélybe utazik, s átveszi az ottani hadak irányítását.

A filmklubra a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként került sor.

VM4K
Feltámadott a tenger
filmvetítés

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.