Ugrás a tartalomra

Föltámadott a tenger - magyar filmdráma a VM4K-ban

2023.02.23
20:58
2023.02.23
21:05
Forrás
Pannon RTV
A film az 1848-49-es forradalom eseményeit dolgozza fel.

A Föltámadott a tenger című 1953-ban bemutatott színes magyar filmdráma első részét vetítették ma este a VM4K Klubhelyiségében. Az alkotás Nádasdy Kálmán, Ranódy László és Szemes Mihály rendezői hármas munkája.

A film története 1848 márciusában indul a Kiskunság egyik kis falujában. Márton bácsi az istállóban beszél és olvas a köré gyűlt parasztoknak a szabadságról, a hazáról és Táncsics Mihályról. Hajdu Gyurka is meghallja őket. A következő jelenetben már március 14-én vagyunk Pesten, a Pilvax-kávéházban. A márciusi ifjak a 12 pontot fogalmazzák, Petőfi a Nemzeti dalt írja. A parasztok sorra állnak be a honvédseregbe, Hajdu Gyurka is otthagyja faluját, s beáll honvédnek. Novemberben Kossuth pozsonyi szállása a film következő helyszíne, ide érkezik Bem József tábornok, akit Kossuth a magyar sereg fővezérévé nevez ki. Bem Erdélybe utazik, s átveszi az ottani hadak irányítását.

A filmklubra a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként került sor.

VM4K
Feltámadott a tenger
filmvetítés

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.