Ugrás a tartalomra

Folytatódott a Média és Kulturális fesztivál Hajdújáráson

2018.09.23
18:45
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
A Szüreti Napokkal párhuzamosan kulturális fesztivált tartottak, amelyre több külföldi vendég is érkezett.

A fellépők felvonulásával kezdődött vasárnap délután a Szüreti Napokkal párhuzamosan zajló Média és Kulturális fesztivál második felvonása. A nemzetközi hagyományőrző műsorra több magyarországi vendég is érkezett, többek között Előszállás, Püspökladány és Mórahalom különböző csoportjai léptek fel. Kovács-Tanács Istvánné, munkatárs, Aranyszöm Rendezvényház, Mórahalom, Magyarország: „A határ két oldalán mindig szívélyes és nagyon jó, mély barátság van a települések között, így van ez Mórahalom és Hajdújárás között is. Most egy közös pályázati projekten dolgozunk Hajdújárással és ennek keretében érkezett a mórahalmi parasztkórus ide, erre a gyönyörű fesztiválra.”

A fesztiválra kisfilmek is készültek, amelyek az 50 éves Szüreti Napoknak állítanak emléket - mondta el Ábrahám Csilla, szervező, a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke. „Tegnap mutattuk be azokat a filmeket, amelyek ebben a projektben elkészültek, és a mai napon pedig élőben is bemutatjuk a hagyományainkat. Ez miatt egy hagyományőrző-kulturális fesztivált szerveztünk, ez a szüreti napokkal párhuzamosan valósul meg. Nagyon sok magyarországi fellépőt várunk, tehát ez egy nemzetközi rendezvény. Azt gondolom, hogy így közösen tudjuk együtt tovább vinni a hagyományainkat.”

Boja András szerint fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat, ebben pedig rendkívül nagy szerepet játszanak az olyan rendezvények, mint a Média és kulturális fesztivál, illetve a Szüreti napok. „Az a jó, hogy ezt a listát olyan személyek alkotják, akik különböző közegből jönnek, akiknek az a céljuk, hogy mindezeket a rendezvényeket megvédjék és lehetőséget biztosítsanak - akár anyagi, akár szervezési, vagy más formában arra, hogy ezek a rendezvények tovább éljenek és minél tartalmasabbá váljanak.”

A kultúrműsor keretein belül köszöntötték a település újszülöttjeit, illetve a díszpolgári címeket is átadták, amit többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Szalai Eszter nyugdíjazott osztálytanító vehetett át.

szüreti napok
Hajdújárás
Média és Kulturális fesztivál
Pásztor István
VMSZ

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.