Ugrás a tartalomra

„Fontos nem izolálódni és nem asszimilálódni”

2020.02.27
13:10
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Virtuális magyarság - A diaszpóra számbavétele címmel tartott előadást Szegeden Deák Ernő történész, író, aki 1985-től szerkeszti a Bécsi Naplót.

Az előadáson szó esett a diaszpóra magyarságáról, az Ausztriában élő magyarokról, továbbá arról, hogy mi is a szerepe napjainkban egy a diaszpórában működő folyóiratnak. Az előadáson bemutatták az író új könyvét is, amelynek címe Útkeresés a jövőbe.

Sokan voltak kíváncsiak Deák Ernő új könyvére is, amelyet bemutattak az előadás részeként. Katona András: „Ő egy nagyon fontos személyiség abból a szempontból, hogy a szórványmagyarság összetartásának talán legerősebb harcosa én bízom benne, hogy műveivel, személyes tevékenységével sokat tud használni abban az értelemben, hogy az összmagyarság összetartson.”

A Szegedi Tudományegyetem egyébként minden évben szervez olyan előadássorozatot, ahol a különböző tudományágak képviselői osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel. Zakar Péter, rektorhelyettes, Szegedi Tudományegyetem: „Deák Ernőre azért került sor, mert ebben a sorozatban ő az egyetlen történész, aki megnyilatkozik, és ő az egyetlen olyan politikus, aki évtizedeken keresztül az ausztriai és a nyugat-európai magyarság érdekeit képviselte.”

A sötétben semmi sem látszik. Esetleg csak elképzelni tudjuk mi történik körülöttünk - kezdte előadását Deák Ernő. A történész szerint fontos nem izolálódni és nem asszimilálódni, hanem a magyarságunkat megtartva beilleszkedni az adott társadalomba: „Ez az egyedüli megoldás. Az izolációnak nincs semmi értelme és nem tartom helyes megoldásnak, hogy ha valaki kimegy és tartósan külföldön él, sőt még le is telepszik és ugyanakkor lélekben Magyarországon él. Ezt föl kell számolni, mert olyan skizofrén állapot alakul, ami az embert ketté szakítja. Nem is beszélve azokról a gyerekekről, akik már ott születtek. Az ő szülőföldjük hol van?”

Különbséget kell tennünk tényleges és virtuálisan elképzelt magyarság között – tette hozzá az író. Ausztriában egyébként jelenleg 88 ezer magyar él és számuk folyamatosan növekszik - hangzott el az eseményen.

Bécsi Napló
Deák Ernő
Szeged
diaszpóra

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.