Ugrás a tartalomra

Forradalom és Petőfi Magyarkanizsán

2023.03.15
10:10
2023.03.15
16:19
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsán is megemlékeztek az 1848/49 hőseiről és történelmi pillanatairól kedd délután.

A katolikus Nagytemetőben koszorúzással, míg a Dobó Tihamér Galériában kiállítás megnyitóval, a Művészetek Házában pedig színpadi játékkal tisztelegtek a magyar szabadságharc és forradalom előtt. 

Történelmi összefoglalót Kávai Szabolcs helytörténész, történelemtanár mondott. A megemlékezést Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójával kötötte össze. 

Kávai Szabolcs, történelemtanár, Magyarkanizsa: „Nagyon fontos kiemelnem, hogy a mai fiatalokat is elsősorban Petőfi ragadja meg. Amikor tanítom ezt a tananyagot, az 1848-as magyar forradalmat és szabadságharcot, és megkérdezem, hogy kinek a neve jut eszetekbe, mindenkinek kivétel nélkül Petőfit említi.” 

Ünnepélyesen megnyitották a Márciusi ifjak címet viselő kiállítást, ahol tizennégy ifjú alkotását mutatták be. A képeket középiskolások, egyetemisták, képzőművészek és iparművészek készítették. 

Gubik Korina, festőművész, Magyarkanizsa: „A kiállításon különböző alkotásokat találhatunk. Abból kifolyólag is, hogy a koruk és a tapasztalatuk is más, úgyhogy itt már nagyon ügyes diákokról beszélhetünk tanulmány rajzon, festményeken át kiforrt stílusról, fiatal művész stílusokról beszélhetünk.” 

Az ünnepi műsort követően a politikum, a helyi oktatási intézmények, egyesületek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúját.

Petőfi Sándor
1848-49-es forradalom és szabadságharc
1848/49
1848/49-es forradalom és szabadságharc
1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű