Ugrás a tartalomra

Forradalom és Petőfi Magyarkanizsán

2023.03.15
10:10
2023.03.15
16:19
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsán is megemlékeztek az 1848/49 hőseiről és történelmi pillanatairól kedd délután.

A katolikus Nagytemetőben koszorúzással, míg a Dobó Tihamér Galériában kiállítás megnyitóval, a Művészetek Házában pedig színpadi játékkal tisztelegtek a magyar szabadságharc és forradalom előtt. 

Történelmi összefoglalót Kávai Szabolcs helytörténész, történelemtanár mondott. A megemlékezést Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójával kötötte össze. 

Kávai Szabolcs, történelemtanár, Magyarkanizsa: „Nagyon fontos kiemelnem, hogy a mai fiatalokat is elsősorban Petőfi ragadja meg. Amikor tanítom ezt a tananyagot, az 1848-as magyar forradalmat és szabadságharcot, és megkérdezem, hogy kinek a neve jut eszetekbe, mindenkinek kivétel nélkül Petőfit említi.” 

Ünnepélyesen megnyitották a Márciusi ifjak címet viselő kiállítást, ahol tizennégy ifjú alkotását mutatták be. A képeket középiskolások, egyetemisták, képzőművészek és iparművészek készítették. 

Gubik Korina, festőművész, Magyarkanizsa: „A kiállításon különböző alkotásokat találhatunk. Abból kifolyólag is, hogy a koruk és a tapasztalatuk is más, úgyhogy itt már nagyon ügyes diákokról beszélhetünk tanulmány rajzon, festményeken át kiforrt stílusról, fiatal művész stílusokról beszélhetünk.” 

Az ünnepi műsort követően a politikum, a helyi oktatási intézmények, egyesületek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúját.

Petőfi Sándor
1848-49-es forradalom és szabadságharc
1848/49
1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc

Most

16:51, Frissítve: 18:19

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.