Ugrás a tartalomra

Gyimes ízei és színei Szabadkán

2023.11.17
07:12
2023.11.18
14:18
Forrás
Pannon RTV
Néptánc minden mennyiségben - ezzel a címmel szervezett beszélgetős estet a VM4K csütörtök esti programsorozatának keretében.

A portrébeszélgetés vendége André Csaba néptáncoktató, a gyimesi Tatros Part néptánctábor megálmodója volt.

Pálinkás palacsintás jó estéttel köszöntötte a VM4K közönségét André Csaba gyimesi néptáncos. A Tatros Part Gyimesi Csángó kulturális tábor vezetője mesélt Gyimesről, az ottani tájról, a gazdaságokról, a gyimesi népi kultúráról és arról, hogy a gyimesi ének-, zene-, táncanyag elképesztően gazdag. A tábort tizenhárom éve vezeti. „Létrehoztuk ezt a táborhelyet, a táncházmozgalomban is aktívan részt veszünk, táncegyüttesek járnak hozzánk edzőtábort tartani, a helyieknek is szervezünk különböző programokat, elég sok minden történik, úgy 500 ember fordul meg egy nyár alatt ott.”

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke szerint példaértékű a gyimesi székelyek természetessége, egyszerűsége és az, ahogyan a családi fészket és a kultúrájukat őrzik. „Ez a ma este is bizonyítéka annak, hogy folytatjuk Pásztor István megkezdett munkáját, még a nyáron voltunk a Gyimesben csángó testvéreinknél. Örülök, hogy járhattunk az ezeréves határnál és megismerhettük, megismerhette ő is a barátainkat, a ma este ennek a következménye és annak a bizonyítéka, hogy a magyar kultúra határtalan, a magyar nemzet határtalan. Egymásba kapaszkodunk, együttműködünk és annak is a bizonyítéka, hogy hétszáztól is több kilométerre az ezeréves határ tövében is virágzó magyar közösség van.”

Miközben André Csabával a néptánc és a néphagyomány közösségmegőrző erejéről Utasi Péter néptáncoktató beszélgetett, a közönséget ezerjófű teával és pityókás kenyérrel kínálták.

Gyimes
André Csaba
VM4K

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.