Ugrás a tartalomra

Hagyományok tusványosi Háza

2018.07.25
15:41
2024.03.19
08:41
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában a Hagyományok Háza harmadik alkalommal jelentkezik bő választékkal. A Kriza János Népművészeti sátor programfelelőse Pál István „Szalonna”.

A Kriza János Népművészeti sátor programja a Hagyományok Háza közreműködésével jött létre, ahol erdélyi falusi muzsikusok koncertjeivel, interaktív moderált beszélgetésekkel, mesével, kézműves programokkal és táncházzal várják a látogatókat. A népzenei sátor szakmai felelőse Pál István „Szalonna”, házigazdája Sorbán Enikő, Sikentáncz Szilveszter, Berecz István és a Tokos zenekar.

A XXI. század is megjelent a porondon: mindenki kipróbálhatja a virtuális Hagyományok Házát is, a VR-szemüveget felvéve bárki körbenézhet egy népművészeti kiállításon, körbejárhat, alulról-felülről, egészen közelről megnézhet míves népi iparművészeti tárgyakat vagy éppen táncolhat a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival. A műsorkoncepciót a Hagyományok Háza munkatársa, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője foglalta össze.

„Alapvető célunk Erdély népművészeti értékeinek, hagyományainak bemutatása régiónként, Kalotaszegtől, a Maros mentén keresztül egészen Gyimesig, hiszen a zárónapon gyimesi és moldvai csángó hagyományőrzők mutatkoznak be.

Napközben előadásokat – idén először irodalmi előadást is - tartunk, az érdeklődők a hagyományőrzőkkel beszélgethetnek, este pedig táncmulatságra várjuk a fiatalokat. A jó hangulatról Ürmös Sándorral gondoskodunk, s egy erdélyi hivatásos együttest is meghívtunk.

A Hagyományok Háza a közelmúltban már számos fesztiválon vett részt – sátraival, rendezvényudvaraival – így egy állandó tartalmi és formai világa alakult ki, ezt a trendet visszük tovább Tusványoson is. Ebbe beletartozik az interaktív foglalkozás, a gazdag, egész napos programkínálat, s a kézműves-bemutató is.

A három esztendő alatt elértük, hogy az érdeklődés nemcsak a hétvégére koncentrálódik, így kedd estétől vasárnap hajnalig szinte teltházzal mutatjuk be programjainkat. Vannak visszatérő vendégeink, akiket talán nálunk érintett meg először a népi kultúra, s tanácsaink alapján elvitték jó hírünket az egész Kárpát-medencébe, s otthon folytatták az itt látottakat. A táncházakban életre szóló barátságok, s párkapcsolatok is szövődtek. Sokan a Fölszállott a páva versenyről kérdeznek, látszik, hogy e kezdeményezés magva jó talajba hullott.”

Információk: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13375/

Tusványos
Hagyományok Háza

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.