Ugrás a tartalomra

Hagyományőrző rendezvények támogatása

2023.08.10
15:45
2023.08.10
17:35
Forrás
Pannon RTV
15 millió dinárral támogatja a tartományi mezőgazdasági titkárság a hagyományőrző rendezvények megszervezését.

Idén 156 civil szervezet részesült a pénzügyi segítségben. A szerződéseket a tartományi kormány épületében írták alá Újvidéken.

A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásában a zentai Mikulásnapi Nemzetközi Pálinkafesztivál is részesült. A Szent Miklós Pálinka Lovagrend több éve sikeresen pályázik. Idén 60 ezer dináros támogatásban részesültek.

Nagy Miklós, elnök, Szent Miklós Pálinka Lovagrend, Zenta: „Ez a fesztivál 23-ik alkalommal kerül megrendezésre, ami azt jelenti, hogy az eddigi évek folyamán sikeresek voltunk és általában ilyen 400-tól 700 pálinkaminta érkezik be erre a rendezvényre, amihez utána hozzátartozik egy Mikulás-napi kiállítás is a zentai sportcsarnokban.”

A tordai falunapot is támogatja a tartomány, ami a település egyik legjelentősebb rendezvénye. Főző-, pálinka-, illetve horgászversenyt is szerveznek a többnapos eseményen, valamint művelődési műsor és gazdag zenei fellépés is színesíti a falunapot.

Dobai János, elnök, Torda Jövőjéért Egyesület, Torda: „Valójában ez a falunak a legnagyobb ünnepe. Nemcsak egy falunap, hanem egyben templombúcsú is. Ilyenkor nagyon sokan eljönnek Tordára, azok is, akik Tordáról elszármazottak. Ilyenkor több ezren is összejövünk és valóban ez a kis közösség egy nagy közösséggé válik.”

Topolya két fontos rendezvénye is anyagi támogatásban részesült. Az Expo Gazdasági és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár mellett a helyi gazdakör által szervezett Vajdasági Parasztolimpia is ilyen.

Slingár Irén, főszervező, Expo Gazdasági és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, Topolya: „19-ik alkalommal szervezzük meg az expo kiállítást Topolyán. Egy nagyon szép hagyománya van, pálinkaversennyel, kiállítókkal, helyi termékek kiállítóival, és gépkiállítókkal tarkítva. Az idei évben pedig még bevezettük szórakozásképpen a borutcát péntek délutánra.”

Varga Géza, elnök, Topolyai Gazdakör: „A tartományi mezőgazdasági titkárságnál minden évben pályázunk, és általában sikeresen. A rendezvények megszervezéséhez ez nagy segítséget nyújt a gazdakörnek. Próbáljuk a lakosságot úgymond felrázni, valamint a hagyományokat ápolni.”

A támogatott rendezvényeknek a hagyományápolás mellett összetartó ereje is van, valamint teret ad a mezőgazdasági termelők és termékek bemutatására is.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Nagyon sok olyan helyi rendezvény van, ami a faluban várva várt rendezvény egész évben. El lehet itt mondani akár egy pálinkaversenyt, egy aratóünnepséget vagy egy borversenyt, ami nagyon fontos és ezért úgy gondoljuk, hogy teljes mértékben szükség van ezekre a rendezvényekre.”

A pályázatnak köszönhetően idén is számos fesztivált, falunapot, kiállítást és egyéb rendezvényt szerveznek meg Vajdaságban.

Vajdaság
Ótott Róbert
Nagy Miklós
Dobai János
Slingár Irén
Varga Géza

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.