Ugrás a tartalomra

Három év után ismét hangversenyt adott a 111 éves Szabadkai Filharmónia

2019.12.13
12:00
2019.12.13
17:01
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai városháza díszterme csütörtökön este zsúfolásig megtelt. Mozart, Sarasate, Fauré, Lehár szerzeményei és Kálmán Imre Csárdáskirálynője is felcsendült a komolyzenét kedvelő közönség örömére.

A szabadkai városháza díszterme megtelt közönséggel, még állóhely is alig maradt az érdeklődők részére. Jovanović Boban: „Nagyon furcsa, hogy az utóbbi pár évben le akarták fújni az egész zenekart, ami nagy szégyen és kár. Különben is szegényes Szabadka kulturális élete, úgyhogy ilyen tetteket nem szabad elkövetni.”

A hangverseny szólistája Alenka Ponjavić Vojnić szoprán, valamint Zsiga Pál hegedűművész volt.
„A mai programunk változatos, hiszen arra törekedtünk, hogy közkedvelt művek és modern alkotások egyaránt szerepeljenek. Így ma két új alkotásnak a világ bemutatóját is megtartjuk, és ilyen már nagyon régen történt. Nagyon örülünk, hogy a Szabadkai Filharmonikusok három év után ismét működnek. ”

A változatos programban klasszikus darabok, mint amilyen Mozart Figaro házassága című opera nyitánya, valamint közkedvelt operett áriák is felcsendültek: Lehár és Kálmán operett áriák. A zenekart Miran Vaupotić karmester vezényelte. Elmondta, élmény volt számára a munka és a felkészülés a hangversenyre. „A zene összeköt. Egy 110 évnél idősebb zenekar megmaradása és értéke nem csak helyi hanem nemzetközi jelentőségű. Amikor az amerikaiak hallottak a zenekarról természetesen azt mondták, hogy ilyen nem történhet meg. Ezért megpróbálunk ahhoz hozzájárulni, hogy a zenekar megújuljon vagyis hogy tovább működjön.”
A megszűnés szélén álló Szabadkai Filharmóniát egy amerikai lemezkiadó és produkciós cég karolta fel. A tervük elsősorban az, hogy a zenekar hazai közönség előtt léphessen fel rendszeresen.

Szabadkai Filharmónia
koncert
Szabadka

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.