Ugrás a tartalomra

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

2022.06.30
18:55
2022.06.30
19:43
Forrás
Pannon RTV
Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.

A rendezvényen látható volt, hogy minden korosztályból voltak díjazottak. A legfiatalabb 6 éves, míg a legidősebb 96 éves. A pályaműveket beküldök majdnem fele szépkorú. Az életmesék 23 százaléka a határon túlról érkezett, mondta el Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnökhelyettese.

„A pályázati írások tartalmukat nézve nagyon széles spektrumon mozognak. A súlyos drámai novelláktól, a könnyedebb, családi együttléteket megidéző visszaemlékezésig találtunk írásokat. De a népi hagyományok, szokások, mesterségek is megjelennek a témák között. Az idén is betekintést nyerhetünk, nagy, történelmi sorsfordító eseményekbe. Például háborúk, kitelepítés, 56’, országhatárok, országok változásait követjük nyomon, a családok megélt élete által.”

A legfiatalabb vajdasági díjazott a zentai Toldi Levente volt, aki a 10-14 éves korosztályban lett első helyezett. A szabadkai Szabó Angéla regénybeillő családtörténetet mesélt el, és ezzel a harmadik korcsoportban az első helyet szerezte meg.

„Az ötlet onnan jött, hogy a férjem családja már több mint 100 éve ugyanabban a családi házban él. Rengeteget nézegettük a régi fényképeket. Kerestünk a régi iratok között, és így állt végül össze a történet. Pár hónap talán, úgy 2-3 hónapba telt mire megírtam.”

Szintén ebben a kategóriában lett második helyezett kolléganőnk, Markovics Annamária, aki a trianoni békeszerződés családját ért hatásait mutatta be.

„Úgy gondolom, hogy a békeszerződés és ami utána következett, az traumát jelenthet azoknak a családoknak, akik a magyar határon kívül rekedtek, és ezeknek a családoknak a története, nyilván olyan szempontból egyforma, más szempontból meg nagyon-nagyon különböző, és én egy ilyen történetet írtam meg, a saját családom történetét.”

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete 2008-ban indította útjára az Életmese-pályázatot, amelynek célja a családi legendáriumok felkutatása és megőrzése. A kezdeményezés azóta Kárpát-medencei szintűre nőtt, évről évre egyre többen küldik be családjuk történetét. A pályázatra kisiskolás kortól lehet jelentkezni, a beérkezett műveket négy korcsoportba osztva bírálják el.

Az esemény fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.

Életmese-pályázat
Radnainé Filep Ildikó
Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
Szabó Angéla
Markovics Annamária
Országgyűlés
Kövér László

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.