Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

2022.06.30
18:55
2022.06.30
19:43
Forrás
Pannon RTV
Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A rendezvényen látható volt, hogy minden korosztályból voltak díjazottak. A legfiatalabb 6 éves, míg a legidősebb 96 éves. A pályaműveket beküldök majdnem fele szépkorú. Az életmesék 23 százaléka a határon túlról érkezett, mondta el Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnökhelyettese.

„A pályázati írások tartalmukat nézve nagyon széles spektrumon mozognak. A súlyos drámai novelláktól, a könnyedebb, családi együttléteket megidéző visszaemlékezésig találtunk írásokat. De a népi hagyományok, szokások, mesterségek is megjelennek a témák között. Az idén is betekintést nyerhetünk, nagy, történelmi sorsfordító eseményekbe. Például háborúk, kitelepítés, 56’, országhatárok, országok változásait követjük nyomon, a családok megélt élete által.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A legfiatalabb vajdasági díjazott a zentai Toldi Levente volt, aki a 10-14 éves korosztályban lett első helyezett. A szabadkai Szabó Angéla regénybeillő családtörténetet mesélt el, és ezzel a harmadik korcsoportban az első helyet szerezte meg.

„Az ötlet onnan jött, hogy a férjem családja már több mint 100 éve ugyanabban a családi házban él. Rengeteget nézegettük a régi fényképeket. Kerestünk a régi iratok között, és így állt végül össze a történet. Pár hónap talán, úgy 2-3 hónapba telt mire megírtam.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Szintén ebben a kategóriában lett második helyezett kolléganőnk, Markovics Annamária, aki a trianoni békeszerződés családját ért hatásait mutatta be.

„Úgy gondolom, hogy a békeszerződés és ami utána következett, az traumát jelenthet azoknak a családoknak, akik a magyar határon kívül rekedtek, és ezeknek a családoknak a története, nyilván olyan szempontból egyforma, más szempontból meg nagyon-nagyon különböző, és én egy ilyen történetet írtam meg, a saját családom történetét.”

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete 2008-ban indította útjára az Életmese-pályázatot, amelynek célja a családi legendáriumok felkutatása és megőrzése. A kezdeményezés azóta Kárpát-medencei szintűre nőtt, évről évre egyre többen küldik be családjuk történetét. A pályázatra kisiskolás kortól lehet jelentkezni, a beérkezett műveket négy korcsoportba osztva bírálják el.

Az esemény fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.

Életmese-pályázat
Radnainé Filep Ildikó
Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
Szabó Angéla
Markovics Annamária
Országgyűlés
Kövér László

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.