Ugrás a tartalomra

„Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”

2022.02.20
11:04
2022.02.20
16:20
Forrás
Pannon RTV
Nagy sikerrel mutatták be a Lúdas Matyi zenés, táncos produkciót tegnap este a Szabadkai Gyermekszínházban. Hernyák György rendező egy teljesen újszerű módon állította színpadra a jól ismert mesét.

Az előadás rendezője szerint a mai napig viták folynak arról, hogy a Lúdas Matyi vajon Fazekas Mihály meséje vagy egy általa lejegyzett népmese. Ezt a darabot Hernyák Zsóka írta. A Lúdas Matyival már sokan, sokféleképpen foglalkoztak - mondta Hernyák György.

„Bevontuk ebbe a Lúdas Matyiba, ebbe az előadásba a néptáncot. Bejött a commedia dell’arte, ami ugye egy középkori színházi műfaj. Ezért volt itt Ricz Ármin, hogy ezt valami módon megfogalmazza, ezt a három dolgot, a zenét, amit Bakos Árpád írt, a néptáncot, és a commedia dell’arte elemeit. Így lett egy ilyen furcsa, amalgám szerű valami, zenés műfajú gyermekszínházi előadás.”

A kis Lúdas Matyit Magyarka Márkusz, a szabadkai Kizur István Általános Iskola hetedikes tanulója játssza. Amikor pedig már felcseperedik, és háromszor adja Döbröginek vissza, ott már Varga Benjámin, a Művészeti Akadémia harmadéves hallgatója lép színre.

„Magára Matyira jutott legkevesebb idő, hogy azt megformáljam, azt legfőképp inkább magamból építem fel. Révén, hogy van még másik két karakter, az olasz ácsmester és a német doktor.”

A cél az volt, hogy ami kifejezhető zenével, tánccal, mozdulattal, ott ne terheljék a közönséget szöveggel. A koreográfus, Kovács Tibor Egerből érkezett, és igazi kihívás előtt állt.

„Ahogy a zenei motívum kívánta, onnan csalogattam ide lépéseket, de egyébként alapjában Dél-Magyarország, tehát egy nagyon-nagyon picit érintettük itt a szerbiai részt is, és a szerbiai Magyarország területéről is csempésztünk bele egy pici kis motívumsort.”

A Lúdas Matyi zeneszerzője, Bakos Árpás megpróbálta lekövetni a rendező koncepcióját, és azzal valahogy azonosulni.

„Próbáltam követni azt az utat, amit végigjár ugye a főhős, egészen otthonról a végéig, amikor is megtörténik remélhetőleg az a fajta változás, átváltozás, vagy fölébredés, ami Döbrögi szempontjából nagyon fontos, tehát számomra arról szól, hogy megváltozik-e valaki, illetve meg tud-e változni, és milyen áron.”

Az újragondolt Lúdas Matyi érdekes a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Szabadkai Gyerekszínház
Lúdas Matyi
Hernyák György
színház

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.