Ugrás a tartalomra

Hat közös év

2023.02.24
21:18
2023.02.25
15:31
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Múzeum és a Képzőművészeti Találkozó közös múltjába röpítette vissza a látogatókat a péntek esti képzőművészeti kiállítás hangulata a Szabadkai Kortárs Galériában.

A Szabadkai Városi Múzeum idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amely 1948-ban a Raichle-palotában vette kezdetét. A számos muzeológiai, műemlékvédelmi és kiállítási tevékenysége mellett 1962-ben a múzeum keretein belül megalakult a Képzőművészeti Találkozó-Palics című rendezvény és intézmény, amelyet ma a Szabadkai Kortárs Galéria néven ismerhetünk. A kiállításon a két intézmény hatévnyi közös munkájából származó művészeti- és dokumentumgyűjteményt mutatták be.

Dr. Ninkov Kovačev Olga, művészettörténész, Szabadkai Városi Múzeum: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy éppen egy jubiláló évünkben – tehát a múzeum idén ünnepli 75. évfordulóját – itt tudunk tárlatot rendezni és át tudjuk élni az elődeink tevékenységét, hiszen ezek a képek és szobrok valamikor innen kerültek tovább, hiszen '67-ben költöztették el innen a múzeumot a városházára és akkor lett önálló intézmény a Képzőművészeti Találkozó ebben az épületben, a múzeum pedig a városházán folytatta az életét. Amit itt bemutattunk, azok szobrok, festmények és dokumentációk, aminek egy része a plakátok, a meghívók, a katalógusok, arra az időszakra vonatkozó, ami 1962-1967-ig terjedt.”

Ninkov Kovačev Olga
Szabadkai Kortárs Galéria
Szabadkai Városi Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.