Ugrás a tartalomra

Herceg Jánosra emlékeztek Zomborban (videó)

2017.05.12
15:00
Herceg Jánosra emlékeztek csütörtökön Zomborban
Herceg Jánosra emlékeztek csütörtökön Zomborban. A neves író, műfordító, szerkesztő 108 éve, 1909-ben született a nyugat-bácskai városban. Életműve előtt tisztelegve megkoszorúzták sírhelyét. Az eseményt a doroszlói székhelyű Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért szervezte meg. Pelt Ilona titkár személyesen is ismerte az írót. Pelt Ilona, titkár, Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért: „Nyugat-Bácskára jellemző a sokszínűség, tehát a népek a többnemzetiségűek együttélése és szerintem ez is egy komoly üzenete Herceg Jánosnak, ahogy ő ezt tudta a maga módján, a maga stílusában leírni ezeknek a nemzeteknek az együttélését és a szépségét Nyugat-Bácskának. Azt gondolom, hogy ő lesz az az író, aki mindig is a legismertebb és a legelfogadottabb ebben a régióban” herceg janos megemlekezes zombor 4 Herceg János munkássága előtt tisztelegve több intézmény és szervezet is megkoszorúzta sírhelyét. A megemlékezésen a doroszlói Petőfi Sándor és a náluk vendégeskedő pécsi Jókai Mór Általános Iskola diákjai és tanárai is jelen voltak. A rendezvényen a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasként érkezett Tóth Márton is részt vett. Az erdélyi tanár fontosnak tartja a megemlékezést. Tóth Márton, ösztöndíjas, Petőfi Sándor Program: „Annak ellenére, hogy én csupán az utóbbi hét hónapban voltam tagja ennek a közösségnek, mint segítség, mint oktató, szerintem nagyon fontos megemlékezni ezekre az emberekre, akik valamit tettek az itteni magyarságért, akik megismertették az itteni magyarságot. Úgy, mint Herceg János vagy Sweidel József, fontos ezeket a szimbólumokat ápolni és megtartani a most csökkenő itteni magyarságnak.” herceg janos megemlekezes zombor 1 Herceg János munkássága kivételesen gazdag volt. Utolsó éveit Doroszlón töltötte. '95-ben Zomborban hunyt el. '98-ban Doroszlón emlékére irodalmi díjat alapítottak.



Zombor
megemlékezés
Herceg János

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.