Ugrás a tartalomra

Hétfő éjfélig lehet jelentkezni a "Milyen jó, hogy itt vagyunk" videópályázatra

2020.05.23
12:39
2020.05.23
16:31
Forrás
Pannon RTV
Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja. Ez alkalomból videópályázatot hirdetett a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, "Milyen jó, hogy itt vagyunk" címmel.

A pályázatra 10 és 25 év közötti külhoni és anyaországi fiatalok jelentkezhetnek olyan, telefonnal vagy akár kamerával készült alkotással, amelyben bemutatják, mit jelent számukra az összetartozás.

A kezdeményezéshez már több ismert személy is csatlakozott. Mások mellett Böde Dániel magyar válogatott labdarúgó, Keresztes Ildikó előadóművész és Dér Henrietta is. A vajdasági énekesnő számára nagyon fontos az összetartozás. Azt mondja, soha nem szabad elfelejtenünk azt, hogy honnan jöttünk: „Egyre fontosabb lett számomra az a fajta összetartozás, az a fajta tudat, hogy mi hova is tartozunk, mert mi még mindig egyek vagyunk. Magyarországon nagyon fontos, hogy minden egyes határon túli területre maximális figyelmet fordítunk. Hiszen ugyanazt a nyelvet használjuk, ugyanazok az ünnepek fontosak számunkra és ugyanolyan nemzeti identitástudat van bennünk, mint az anyaországiakban.”

Győrfi Pál, a magyar Országos Mentőszolgálat szóvivője is csatlakozott a felhíváshoz:  „Sokat gondolkodom azon, hogy vajon mit is jelent az identitás? Az önmagunkról alkotott képnek milyen elemei vannak? Biztos vagyok benne, hogy vannak öntudatlan alapelemei. Ilyen alap az az én esetemben is, hogy magyar vagyok. Minden más erre épül rá, amiből aztán döntések is származhatnak. Mindenesetre ezt az összetartozást éljük meg a mindennapokban, és erre az összetartozásra gondolunk most ezen a napon, a Nemzeti Összetartozás Napján.”

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság felhívására a fiatalok három korcsoportban jelentkezhetnek: a 10-14 évesek, a 15-18 évesek és a 19-25 évesek korosztálya. A kisfilmekben zenélni, verset mondani, de akár táncolni is lehet, és nem csak a megjelölt korosztályok szólalhatnak meg - mondta el Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: „A pályázat célja, hogy főleg a fiatalok mutassák be, ők mondják el, szólítsanak meg akár idősebb embereket, szülőket, nagyszülőket, szomszéd nénit, bárkit, vagy pedig a saját korosztályukból barátokat, akár testvéreket, hogy mit jelent számukra az, hogy magyarok vagyunk, mit jelent a magyar nyelv, kultúra, történelem?! Mit jelent a nemzeti összetartozás napja? Akár június negyedikéről is beszélhetnek a kisfilmben vagy pedig arról, hogy számukra mi a hazaszeretet.”

Az alkotások hossza minimum 15 másodperc, maximum 5 perc lehet. Az elkészült anyagokat az osszetartozunk@hatartalanul.net címre kell elküldeni május 25-e éjfélig lehet jelentkezni. A legjobb alkotás mindhárom korcsoportban 300 000 Ft összegű pénzjutalomban részesül, valamint értékes különdíjak is lesznek. A legszínvonalasabb pályaműveket idén június 4-én, a nemzeti összetartozás napján mutatják be a nagyközönségnek. A pályázatról bővebb információt a www.kulhonimagyarok.hu weboldalon találnak az érdeklődők.

Dér Henrietta
Győrfi Pál
Nemzetpolitikai Államtitkárság

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.