Ugrás a tartalomra

Hétfő éjfélig lehet jelentkezni a "Milyen jó, hogy itt vagyunk" videópályázatra

2020-05-23
12:39
2020-05-23
16:31
Forrás
Pannon RTV
Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja. Ez alkalomból videópályázatot hirdetett a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, "Milyen jó, hogy itt vagyunk" címmel.

A pályázatra 10 és 25 év közötti külhoni és anyaországi fiatalok jelentkezhetnek olyan, telefonnal vagy akár kamerával készült alkotással, amelyben bemutatják, mit jelent számukra az összetartozás.

A kezdeményezéshez már több ismert személy is csatlakozott. Mások mellett Böde Dániel magyar válogatott labdarúgó, Keresztes Ildikó előadóművész és Dér Henrietta is. A vajdasági énekesnő számára nagyon fontos az összetartozás. Azt mondja, soha nem szabad elfelejtenünk azt, hogy honnan jöttünk: „Egyre fontosabb lett számomra az a fajta összetartozás, az a fajta tudat, hogy mi hova is tartozunk, mert mi még mindig egyek vagyunk. Magyarországon nagyon fontos, hogy minden egyes határon túli területre maximális figyelmet fordítunk. Hiszen ugyanazt a nyelvet használjuk, ugyanazok az ünnepek fontosak számunkra és ugyanolyan nemzeti identitástudat van bennünk, mint az anyaországiakban.”

Győrfi Pál, a magyar Országos Mentőszolgálat szóvivője is csatlakozott a felhíváshoz:  „Sokat gondolkodom azon, hogy vajon mit is jelent az identitás? Az önmagunkról alkotott képnek milyen elemei vannak? Biztos vagyok benne, hogy vannak öntudatlan alapelemei. Ilyen alap az az én esetemben is, hogy magyar vagyok. Minden más erre épül rá, amiből aztán döntések is származhatnak. Mindenesetre ezt az összetartozást éljük meg a mindennapokban, és erre az összetartozásra gondolunk most ezen a napon, a Nemzeti Összetartozás Napján.”

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság felhívására a fiatalok három korcsoportban jelentkezhetnek: a 10-14 évesek, a 15-18 évesek és a 19-25 évesek korosztálya. A kisfilmekben zenélni, verset mondani, de akár táncolni is lehet, és nem csak a megjelölt korosztályok szólalhatnak meg - mondta el Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: „A pályázat célja, hogy főleg a fiatalok mutassák be, ők mondják el, szólítsanak meg akár idősebb embereket, szülőket, nagyszülőket, szomszéd nénit, bárkit, vagy pedig a saját korosztályukból barátokat, akár testvéreket, hogy mit jelent számukra az, hogy magyarok vagyunk, mit jelent a magyar nyelv, kultúra, történelem?! Mit jelent a nemzeti összetartozás napja? Akár június negyedikéről is beszélhetnek a kisfilmben vagy pedig arról, hogy számukra mi a hazaszeretet.”

Az alkotások hossza minimum 15 másodperc, maximum 5 perc lehet. Az elkészült anyagokat az osszetartozunk@hatartalanul.net címre kell elküldeni május 25-e éjfélig lehet jelentkezni. A legjobb alkotás mindhárom korcsoportban 300 000 Ft összegű pénzjutalomban részesül, valamint értékes különdíjak is lesznek. A legszínvonalasabb pályaműveket idén június 4-én, a nemzeti összetartozás napján mutatják be a nagyközönségnek. A pályázatról bővebb információt a www.kulhonimagyarok.hu weboldalon találnak az érdeklődők.

Potápi Árpád János
Dér Henrietta
Győrfi Pál
Nemzetpolitikai Államtitkárság

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.