Ugrás a tartalomra

Hol volt, hol nem volt...

2019.09.27
11:28
2019.09.27
17:33
Forrás
Pannon RTV
Nemcsak jól szórakoztak, de tanulhattak is azok a gyerekek, akik ellátogattak pénteken a zentai Alkotóházba.

Közvetlenül Benedek Elek születésnapja, szeptember 30-a előtt már a magyar népmese napját ünnepelték Zentán, a helyi Városi Könyvtár szervezésében.

Teljesen megtelt ifjú népmesemondókkal és mesekedvelőkkel az Alkotóház pénteken. Zentaiak, felsőhegyiek és több községbeli kisdiák ünnepelte együtt a magyar népmese napját. Papp Heléna már az első osztály óta foglalkozik fabulák előadásával: „Először a tanító nénim, Csonti Melinda ajánlotta fel ezt a lehetőséget. Kipróbáltam és tetszett, és azóta folytatom.”

A magyar népmese megünneplését két, többször is díjazott előadó meséje tette színesebbé. Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta az elmúlt években kiérdemelték a zentai Kálmány Lajos népmesemondó-verseny legrangosabb Mesefa-díját. A vendégek elmondták, a mesemondás nem csak a gyerekek számára lehet kiváló szórakozás.

Rontó Márta, népmesemondó, Muzslya: „Szeretem a kicsit pikánsabb, obszcén meséket is mesélni, főleg azokat tartom a saját műfajomnak, mert valahol a mese igazából nem is gyerek műfaj, hanem a felnőtteknek szólt inkább valamikor. Jókora anyag van a Délvidéken Burány Béla doktor úr gyűjtéséből.”

A magyar népmese ünnepét már évek óta megtartják Zentán. A rendezvényre az egész községből érkeztek fiatal mesemondók. Véleményük szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek minél előbb megismerkedjenek a műfajjal.

Juhász Lassú Kornélia, szervező, könyvtáros, Városi Könyvtár, Zenta: „Nagyon nagyban függ a pedagógustól, akinek a kezei alá kerülnek az elsős kisdiákok. Sőt már az óvodás kor is meghatározó, hiszen az óvónők oktatói, nevelői feladata, hogy népmeséket olvassanak a kicsi óvodásoknak, azokat feldolgozzák, esetleg dramatizálják. Amennyiben ez a háttér megvan, akkor a gyerekek örömmel nyúlnak a népmesékhez, örömmel tanulják őket, és örömmel mutatják meg tudásukat mesemondásban.”

Az eseményen azonban nemcsak a meséknek, hanem a közösségépítésnek és a fiatal tehetségek terelgetésének is komoly szerep jutott.

Zenta
Benedek Elek
magyar népmese napja
Juhász Lassú Kornélia
Városi Könyvtár

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.