Ugrás a tartalomra

Húsz éve a vajdasági magyar kultúra szolgálatában

2023.12.20
16:46
2023.12.20
17:16
Forrás
Pannon RTV
20 éves fennállását ünnepli a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Ez alkalomból ünnepi műsorral, kiállításmegnyitóval készültek a szervezők és a Vajdasági Magyar Digitális Archívumról készült rövidfilmet is megtekinthették az egybegyűltek.

Az épület alapkőletételére 2002-ben került, sor majd 2003-ban ünnepélyesen is átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, ami azóta is töretlenül képviseli a vajdasági magyarság múltját. A dokumentációs központ létrejöttét Hajnal Jenő, mint intézményalapító, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egykori elnöke, Zenta önkormányzata, a magyar kormány, főtisztelendő Nagy József esperes-plébános és tartomány is kiemelten támogatta.

Szakállas Zsolt, a tartományi nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár: „Ez az intézmény az egyik úgymond alapköve a vajdasági magyar művelődési életnek. Nem hiába történt az, hogy a 2000-es évek elején itt Zentán alakult meg ez az intézet, hiszen valójában Zenta egy bástyája a vajdasági magyarságnak, a vajdasági magyar művelődési életnek.”

Az intézet másik társalapítója, a Magyar Nemzeti Tanács. Az MNT egyik kiemelt célja, pedig, hogy a Vajdasági Magyar Digitális Archívum adattárát népszerűsítsék és új adatokkal töltsék fel.

Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Rendkívül fontos partnere a Magyar Nemzeti Tanácsnak, egy különleges, értékmentő, szakmai munkát végeznek. A mai nap egy ünnepnap, az épület felépülésének 20. fennállását ünnepeljük, de napi partnerei vagyunk az intézetnek átlagos munkával töltött hétköznapokon is.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet célja, hogy vajdasági magyarságnak az itt elő magyar közösségnek a kultúráját, szellemi- és tárgyi örökségét átmentse az utókornak.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója: „Az intézet maga a XXI. század elejére, tehát most már egy olyan patinás, olyan minőséget nyújtó tevékenységet tud felmutatni az egész Kárpát-medencében, amely úgy gondolom, hogy megkérdőjelezhetetlen.”

Az intézet a következő időszakban is szeretné szerteágazó tevékenységét folytatni, de kiemelő szerepet kap a digitalizáció, a szakkönyvtár bővítése, és a mentorprogramok, továbbképzések, konferenciák szervezése.

Vajdasági Magyar Művelődési intézet
Kormányos Katona Gyöngyi
Szakállas Zsolt
Sárközi István

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.