Ugrás a tartalomra

Imázsfilm a vajdasági magyar közösség hagyományairól

2020.09.12
11:14
2020.09.14
17:19
Forrás
Pannon RTV
Imázsfilm készül a vajdasági magyar közösség hagyományairól, identitásáról.

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójának napján láthatják a nézők a filmet, amelyet Kálló Béla színművész rendez, és amely Vajdaság szinte minden szegletébe elkalauzolja a nézőt. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség célja, hogy megismertesse a nézőkkel mindazt, ami a vajdasági magyar közösséget kulturális szempontból jellemzi.

Az al-dunai, bukovinai székelyeket a vajdasági magyarok identitását, kultúráját bemutató filmben a székely mesemondók képviselik. A rögzítés helyszíne a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tájháza volt.

Kovács Tibor, mesemondó, Hertelendyfalva: „Nagyon jó, érdekes is részben. Jó érzés így, kamerák előtt, meg minden. Kicsit furcsa, de jó.”

Az ifjú fellépő felkészítője és oktatója Lőcsei Antal székely mesemondó volt, akit nem csak Vajdaságban, de a Kárpát-medencében is ismer a közönség. Örömmel tett eleget a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség felkérésének.

Lőcsei Antal, mesemondó, Hertelendyfalva: „Mi tagadás, megtisztelő volt, hogy megkértek. Ilyenben még nem volt részem. Színpadon már sokszor meséltem, és kamerába is, de hogy ilyen film formájában vetetni nem volt még részem. Ez is érdekes egy formája a mesemondásnak. Hát, úgy-e, ez most modern valami, amit mindenki láthat, nem kell ott üljön, bár valójában az az igazi mesemondás, ha körbe ülik a mesemondót.”

A film elkészítésének célja, hogy a néző megismerhesse mindazt, ami a vajdasági magyarságot kulturális és identitás szempontjából jellemzi.

Brezovszki Roland, szakmunkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Egy olyan filmet, egy olyan dokumentum-, imázsfilmet szeretnénk bemutatni Vajdaságról, ami hűen tükrözi a mi identitásunkat. Szeretnénk bemutatni azokat az értékeket, azokat a kincseket, amelyekkel rendelkezünk. Beszélhetünk itt Aracsról, a nyugat-bácskai palócokról, Kupuszináról vagy az al-dunai székelyekről, de itt van a Fokos zenekar, a Juhász zenekar, a Duhaj zenekar, a táncosok, akik képviselik ezt az értéket, amit át tudunk örökíteni.”

A filmet Kálló Béla színművész rendezi. Ő választotta ki a forgatási helyszíneket is: „Hála Istennek, ebben olyan szabad kezet kaptam, ami az egész filmnek a struktúráját meghatározta. Mindenképpen arra törekedtem, hogy olyan egyensúly kerekedjen, amitől úgy érezzük, hogy bárhonnan megszólalhat, Vajdaság bármelyik szegletéből megszólalhatnak az előadók és a helyszínek, tehát igazából ezek nem kivételezett helyzetek, ezek látleletek. Ha máshol ütöm föl, akkor máshol tudom ezt megmutatni.”

Az imázsfilm forgatása szeptember végéig fejeződik be. Az alkotás elkészítésében a Pannon RTV műszaki segítséget nyújt, továbbá bemutatóját a Pannon Televízióban láthatja majd a közönség. A film a Nemzeti Összetartozás Éve vajdasági programsorozatának keretében a Magyar Kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány közreműködésével valósul meg.

film
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Brezovszki Roland
Kálló Béla

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.