Ugrás a tartalomra

Ismét megnyitja kapuit a vajdasági Szabadkán az Etnopolis

2018.08.14
12:46
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Az Interetno fesztiválon idén hat hazai és nyolc külföldi táncegyüttes bemutatóját láthatja a közönség. A rendezvényre augusztus 22 és 26 között várják a látogatókat.

Színesen pörgő-forgó szoknyák, koppanó csizmák, egzotikus táncmozdulatok, változatos népi viseletek. Hamarosan kezdetét veszi Szabadkán az Interetno fesztivál. A rendezvényre idén Oroszországból, Mexikóból, Kolumbiából, Panamából, Paraguayból és Magyarországról is érkeznek fellépők. Évről-évre több ország képviselői visszatérő vendégeknek számítanak Szabadkán megtartott fesztiválon. Rumenyákovity Szilvia, fesztiválszervező: „Egész évben kapunk visszajelzéseket. Azt gondolom, hogy ezekből is próbálunk tanulni és javítani. Nagyon fontos, hogy a fesztivál fejlődjön, nem csak a programok szempontjából, hanem a fellépők kényelme is nagyon fontos számunkra, illetve az, hogy megteremtsük számukra a minőségi körülményeket. Azt gondolom, hogy ezt a táncegyüttesek és a bejelentkező országok létszáma bizonyítja is.  Több, mint ötven jelentkező volt, de sajnos vannak bizonyos korlátaink. Ez mind azt bizonyítja, hogy érdemes eljönni a fesztiválra.”

A táncegyüttesek produkciói mellett Etnopolis izgalmas programokat kínál a látogatóknak. Kísérő rendezvényként a régi mesterségek bemutatója, de gasztro- és bortér valamint fesztiválklub is várja az érdeklődőket. Bodrogi Hajnalka, ügyvezető, Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka: „A programok terén sokat újítottunk. A Hagyományok Házával közösen egy rendhagyó divatbemutatót szervezünk. Ezt 23-án a délutáni órákban lehet megtekinteni. A divatbemutató mellett lesz egy előadás a népi iparművészetben alkalmazott motívumokróll, amelyeket különböző ruhakészítési formákban alkalmaznak. Létrehoztunk egy újabb programot a Meet&eat elnevezéssel. Szabadka város központjában lévő kávézók, éttermek felkarolták a fesztivált és ezekben egy-egy koncertet adnak külföldi vendégeink, fellépő csoportjaink.”

A fesztiválra látogatók idén augusztus 20-tól megvásárolhatják az útlevelet, amely Etnopolisba szól és tartalmazza a programokat, a táncegyüttesek bemutatkozóját, kedvezményeket a vásárban található termékekre, valamint az öt napos belépőt a fesztiválklubba. Augusztus 20-ától a Pannon Rádió minden nap Interetnós témákkal szórakoztatja a hallgatókat, 25-én pedig 14 órától a Etnopolisból jelentkezik élőben.

Interetno fesztivál
Szabadka
Etnopolis

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.