Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ismét van citeraoktatás Temerinben

2020.09.11
10:24
2020.09.11
17:31
Forrás
Pannon RTV
Többéves kihagyást követően új hangszercsoport alakult a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületben. Az általános iskolás tanulóknak szánt képzés iránt hatalmas az érdeklődés.

A gyermekek az első órán a helyes testtartást, a hangszer hangolását, pengetését és az elhelyezését tanulták meg. Majoros Noel: „Érdekel. Más hangszeren még nem játszottam, ez pedig pont kapóra jött.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Miután mindenki kézbe fogta a hangszert, közös éneklés következett. Egy dél-alföldi dal csendült fel az általános iskolások előadásában. Parókai Maja: „Tetszett a hangszer. Ez volt az egyik régi álmom, hogy szeretnék citerázni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A citera olyan hangszer, amelyen rövid időn belül elsajátítható a játék. Amellett, hogy a gyermekeknek sikerélményben lehet részük, fejlődik a kognitív képességük is - jelentette ki Kálmán Dóra, citeraoktató. „Nagyon, nagyon örülünk, hogy jelenleg ilyen sok gyermek összejött. Korábban volt már ilyen próbálkozásunk, akkor nem igazán jártunk sikerrel. Most is arra számítottam, hogy egy kisebb csoportot tudunk majd alakítani, de ez, ahogy számoltuk, 18 gyermek összejött, ez valami fantasztikus.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai a citera oktatáson kívül, új hangszercsoport indítását is tervezik. Nagy Bence, tag, Szirmai Károly MME: „A tambura oktatás megindult nagyjából két évnek ezelőtt, idősebbekkel. Tehát ilyen 30-40 év felettiekkel, akik már 20 évesen foglalkoztak tamburával, azokból lett összeverbuválva egy banda. Ez a Csoóri Sándor program keretein belül. Most szeretnénk azt kibővíteni, tehát ilyen 20-as éveikben járó bandát összehozni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az előadók szerint a népzene által, a gyerekek sokkal ügyesebbek lesznek. A közös zenélés, éneklés hatására felszabadultabbá válnak, mindez pedig növeli motivációjukat.

citera
Temerin
oktatás

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.