Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ismét van citeraoktatás Temerinben

2020.09.11
10:24
2020.09.11
17:31
Forrás
Pannon RTV
Többéves kihagyást követően új hangszercsoport alakult a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületben. Az általános iskolás tanulóknak szánt képzés iránt hatalmas az érdeklődés.

A gyermekek az első órán a helyes testtartást, a hangszer hangolását, pengetését és az elhelyezését tanulták meg. Majoros Noel: „Érdekel. Más hangszeren még nem játszottam, ez pedig pont kapóra jött.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Miután mindenki kézbe fogta a hangszert, közös éneklés következett. Egy dél-alföldi dal csendült fel az általános iskolások előadásában. Parókai Maja: „Tetszett a hangszer. Ez volt az egyik régi álmom, hogy szeretnék citerázni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A citera olyan hangszer, amelyen rövid időn belül elsajátítható a játék. Amellett, hogy a gyermekeknek sikerélményben lehet részük, fejlődik a kognitív képességük is - jelentette ki Kálmán Dóra, citeraoktató. „Nagyon, nagyon örülünk, hogy jelenleg ilyen sok gyermek összejött. Korábban volt már ilyen próbálkozásunk, akkor nem igazán jártunk sikerrel. Most is arra számítottam, hogy egy kisebb csoportot tudunk majd alakítani, de ez, ahogy számoltuk, 18 gyermek összejött, ez valami fantasztikus.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai a citera oktatáson kívül, új hangszercsoport indítását is tervezik. Nagy Bence, tag, Szirmai Károly MME: „A tambura oktatás megindult nagyjából két évnek ezelőtt, idősebbekkel. Tehát ilyen 30-40 év felettiekkel, akik már 20 évesen foglalkoztak tamburával, azokból lett összeverbuválva egy banda. Ez a Csoóri Sándor program keretein belül. Most szeretnénk azt kibővíteni, tehát ilyen 20-as éveikben járó bandát összehozni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az előadók szerint a népzene által, a gyerekek sokkal ügyesebbek lesznek. A közös zenélés, éneklés hatására felszabadultabbá válnak, mindez pedig növeli motivációjukat.

citera
Temerin
oktatás

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.