Ugrás a tartalomra

Iszik a betyár…

2018.10.28
14:45
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
„Iszik a betyár…” címmel tartottak népzenei találkozót Zentán. Az eseményt negyedik alkalommal szervezte meg a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület.

A Vadrózsa Citerazenekar egyedülállónak számít a meghívott fellépők körében, ugyanis hat fivér alkotja. Báthory Tamás, tag, Vadrózsa Citerazenekar, Ősi: „Zenét és kottát nem tanultunk, tehát teljesen hallás után játszunk, és improvizálunk, nincsenek összerakott csokraink, tehát nem kifejezetten egy népdalos banda vagyunk.

A rendezvényen szinte minden meghívott vendég színpadra lépett betyáros néptánccal, kórusénekkel, népzenével. Pataki Tibor, tag, Délibáb MME, Zenta: „Dalcsokrok vannak, és ezeket a dalcsokrokat, újat tanulunk minden évben, attól függ, hogy milyen évre készülünk, hogy az akár a betyársággal kapcsolatos, vagy a katonanótákkal.”

Az összejövetel célja, hogy minden évben találkozzanak a Kárpát-medence több területéről érkező egyesületek és bemutatkozzanak egymás előtt. Recskó Szabolcs, művészeti vezető, Délibáb MME, Zenta: „A zene határokat nem ismer, egy olyan ősi dolog, hogy a nyelvtől többszörösen régebbi.”

A szervezők remélik, hogy az idei évben is eljut a rendezvény üzenete a közönség számára. Bilicki Anna, elnök, Délibáb MME, Zenta: „Hagyományainkat minden áron ápolnunk kell, és nem szabad megállni, muszáj, hogy tovább adjuk, tovább vigyük, hogy csináljuk, ameddig csak tudjuk, mert hagyományok nélkül úgy érzem, mi magyarok nem is tudnánk élni sem.”

A résztvevők szeretnék, ha a jövőben még fiatalosabb arculata lenne a rendezvénynek, hogy a most felnövő generációk tovább tudják vinni az eseményt.

Zenta
Iszik a betyár
népzenei találkozó
Délibáb Magyar Művelődési Egyesület

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.