Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Jó hangulatban telik a tábor Fejértelepen

2019.08.02
10:53
2019.08.02
17:03
Forrás
Pannon RTV
A Dél-bánsági magyarlakta településekről idén több mint hatvan gyermek vesz részt a hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctáborban Fejértelepen.
Pannon RTV/Idei Sándor

Az előző évektől eltérően, idén már három éves kortól fogadtak táborlakókat.

Pannon RTV/Idei Sándor

Gyermekzsivajtól hangos a tábornak otthont adó fejértelepi katolikus templom portája. A gyerekek többségét a néptáncoktatás vonzotta ide. Az udvarszállási Virág Mártának is az tetszik a leginkább, hogy sokat táncolnak. „Most Zsigával és Anikóval táncolunk, őket már három éve ismerem.” - mondta. 

Az ifjú népzenészek is gyakorolhatnak Györfi Sándor hegedűtanár felügyelete alatt és a temerini Berbence együttessel. Kovács Tibor Hertelendyfalváról érkezett a táborba: „Nagyon szeretem a népzenét és amióta elkezdtem hegedűlni, a népzene a kedvencem. A népzene mellett még klasszikus zenét, meg amit eddig komponáltam, azt is muzsikálom. Nagyon szeretem és csinálom.”

Idén a tini táborlakók sátorban kaptak szállást, Gyuris Huanita és Györfi Alisza ennek ellenére jövőre is visszatérne: „Eléggé furcsa, mivel először sátorozunk, de nagyon jó. Érdekes. Természetben vagy és izgalmas.”

Idén első alkalommal óvodás korcsoportot is fogadtak a hat napos táborban. Tóth Andrea gyermekdalokat és különböző játékokat tanít a gyerekeknek, szavai szerint játékszerűen: „Szóval, a lépéseket is ugróiskolákon keresztül, meg különböző pályákon keresztül csináljuk, ilyen békákon, meg mindenféle segédeszközön, amit ők inkább játéknak fogadnak el és szívesen csinálják, szívesen játszanak bármit.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A nagyobb korcsoportnak Kiss Zsélykó – Zsiga és Raffai Anikó segítenek elsajátítani egy-egy tájegység néptáncainak lépéseit, népdalait. Kiss Zsélykó – Zsiga, néptáncoktató, Újvidék: „Tulajdonképpen mindegyik tábor egy önmagának szóló mese, ez is. Itt egy nagyon kellemes környezetben találkoztunk az itteni, idevalósi fiatalokkal, akikről azok a benyomásaink, hogy jól veszik azt az ismeretanyagot, amit nekik át szeretnénk adni. Mindez mellett jó hangulatban telik a tábor.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A háttérmunkában szülők és óvónők is segédkeznek. Az idei tábor szervezői a Dél Pacsirtái gyermekkórus és az udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Horváth Gizella, szervező, Petőfi Sándor MME, Udvarszállás: „Az idei táborban többen vannak, mint tavaly, szerencsénkre talán, és nagy sikernek könyveljük el azt, hogy minden évben bővül a létszám. Az első évben 2017-ben olyan harminc gyerek volt, tavaly ötvenen voltunk, most pedig hatvanon fölül vagyunk. Úgy gondolom, hogy Dél-Bánátban ekkora gyerekcsapatot összeszedni mindenképpen siker, mert nem hunyhatunk szemet afölött, hogy folyamatos az elvándorlás, és lényegében évről évre kevesebb a Dél-bánáti magyarság.”

A tábor megvalósításához az anyagi támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint a székelykevei és hertelendyfalvi hentesüzletek nyújtottak.

Fejértelep
Dél-bánsági
Hagyományőrző
anyanyelvápoló
közösségépítő
néptánctábor

Most

10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.
08:35

Felhős, borongós nap elé nézünk

Csapadékra elsősorban az esti órákban kell számítani a térségben, de már napközben is többfelé eső, zápor alakulhat ki. A déli-délkeleti szél helyenként felélénkül. Délután 23 fokra van kilátás.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.